Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
00:02:37

Χαλκίδα

Το ΤΕΙ Στερεάς πάει Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Το θέμα του εν εξελίξει επανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διαφαινόμενης πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας για εκ νέου υποβάθμιση της στη Στερεά Ελλάδα, απασχόλησε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, κατά τη συνεδρίασή του στη Λαμία την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Ήδη επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσω του σχεδίου «Αθηνά» το 2013, η Στερεά είχε δεχτεί το πλήγμα της κατάργησης του Πανεπιστημίου της και της ένταξης των τμημάτων του στο Πανεπιστήμιο Θεσσσαλίας , με αποτέλεσμα να είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας χωρίς ΑΕΙ. Ενώ, είχαν συνενωθεί και τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας σε ένα ενιαίο ΤΕΙ Στερεάς, με το τοπικό ΤΕΙ να αποδυναμώνεται εκπαιδευτικά και διοικητικά.
Τώρα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκίνησε ένας επανασχεδιασμός που καθόλου δεν απέχει από τη λογική των καταργήσεων και συγχωνεύσεων του προηγούμενου σχεδίου. Στην ουσία (όσο κι αν ο βουλευτής Εύβοιας – δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων, Τάσος Πρατσόλης σε κείμενο της ΠΕΔ σε προηγούμενη συνεδρίασή της, ουδόλως διέψευσε τα διαφαινόμενα αλλά το μόνον που τον ενόχλησε και ζήτησε να διαγραφεί ήταν η αναφορά περί «πλήρους εναρμόνισης με τις μνημονιακές δεσμεύσεις» και εν προκειμένω με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ) πρόκειται για συνέχιση και εξέλιξή του.

Στην περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας το τοπίο είναι θολό, μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη και επίσημη θέση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Μέσω όμως της συσταθέντος 10μελούς Συμβουλίου Εκπαίδευσης, από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς και του Υπουργείου, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στη σύμπτυξη των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς και στην υπαγωγή τους στο –τεράστιο, ενοποιημένο πλέον- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αυτήν την προοπτική, που αξιολογεί ως περαιτέρω υποβάθμιση για τη Στερεά Ελλάδα, αντιμάχεται η ΠΕΔ. Και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στην πρακτική «της υπεράσπισης της ύπαρξης και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας και της διεκδίκησης ενός βιώσιμου Πανεπιστημίου».