Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
07:43:19

Χαλκίδα

Σύντομα η αδειοδότηση του υδατοδρομίου στη Χαλκίδα

 

Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ) αντιλήφθηκε γρήγορα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες του εγχειρήματος. Από πλευράς του φρόντισε να προχωρήσει στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας (Ν.4146/13), αποφασιστικά και έγκαιρα τις απαραίτητες διαγωνιστικές – αξιολογικές διαδικασίες (από το περυσινό φθινόπωρο ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία «Υδατοδρόμια Εύβοιας ΙΚΕ», θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes S.A.). Εάν δε όλα εξαρτιόντουσαν από αυτόν, ήδη από το φετινό καλοκαίρι θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους τα τέσσερα Ευβοϊκά υδατοδρόμια, σε Χαλκίδα (στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου), Κύμη, Λουτρά Αιδηψού και Κάρυστο καθώς και η πρώτη τεχνική βάση υδροπλάνων -στη Χαλκίδα- για την συντήρηση, τον τεχνικό έλεγχο και την επιδιόρθωση των αεροσκαφών.

Στόχος είναι τα υδατοδρόμια της Εύβοιας (που θα διασυνδεθούν με το υπόλοιπο δίκτυο υδατοδρομίων) να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στις μετακινήσεις με υδροπλάνα. Με ζητούμενο την ανάπτυξη των υποδομών και των δραστηριοτήτων των λιμανιών ως τόπων προορισμού, την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας στην περιφέρια (αφού θα υπάρχει και η δυνατότητα αεροδιακομιδής ασθενών), την ενίσχυση της απασχόλησης και τη γενικότερη προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία από τις μετακινήσεις ανθρώπων και φορτίων (ήδη η ανάδοχος εταιρεία  έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας με tour operators, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και εταιρείες από όλους τους κλάδους) με τα υδροπλάνα.

Ωστόσο, η ταχύτητα ενεργειών από πλευράς ΟΛΝΕ και η κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας των υδατοδρομίων από την εταιρεία, δεν έχουν ακόμη αντίκρισμα, αφού η γραφειοκρατία των γνωστών ρυθμών μάλλον επιπρόσθετα έδειξε και αμηχανία μπρος στο νέο και άγνωστο.  

Με δεδομένο πάντως ότι προ ημερών εκδόθηκε η πρώτη αδειοδότηση υδατοδρομίου (στην Κέρκυρα), εκτιμάται ότι η διαδικασία αδειοδότησης για τη Χαλκίδα πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σύντομα και αργότερα θα ακολουθήσουν αυτές για τα τρία περιφερειακά λιμάνια.

Την ίδια περίοδο με τη Χαλκίδα αναμένονται και οι αδειοδοτήσεις σε Ραφήνα και Λαύριο. Κάτι σημαντικό για τη λειτουργικότητα των εν λογω εγκαταστάσεων, μιας και «απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια εταιρεία το πτητικό της έργο και να καταστεί βιώσιμη, είναι να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιφέρεια ένα ελάχιστο δίκτυο υδατοδρομίων, στα οποία θα εκτελείται το πτητικό έργο».