Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
21:28:46

Χαλκίδα

Καστρίτης : «Θέλουμε να πατήσουμε σταθερά στη Basket League»

Η έναρξη της φετινής Basket League δεν ήταν σίγουρα όπως την περίμεναν οι άνθρωποι της Κύμης. Στη δεύτερη θητεία της στη λίγκα η ομάδα της Εύβοιας, γνώρισε έξι διαδοχικές ήττες. Αυτό ωστόσο δεν έδειξε να επηρεάζει τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα και κάνοντας δύο αλλαγές στο ρόστερ της κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση. Απολογισμός πέντε νίκες στα επόμενα έξι παιχνίδια και τώρα στη 16η αγωνιστική ρεκόρ 7-9 και ελπίδες πλέι οφ.

«Ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη μιας ομάδας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα» λέει ο Γιάννης Καστρίτης, τεχνικός του ΓΣ Κύμης, στο esake.gr σχολιάζοντας τόσο το ξεκίνημα όσο και τη συνέχεια της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα.

Στην τρίτη του σεζόν στην Basket League ο 36χρονος τεχνικός, ο νεότερος ανάμεσα στους συναδέλφους του, κάνει τα δικά του σταθερά βήματα και δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία του στο «πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών».

- Αρχίσατε τη φετινή σεζόν με έξι διαδοχικές ήττες, πλέον όμως η Κύμη μετρά ρεκόρ 7-9. Τι ήταν εκείνο που άλλαξε την εικόνα της ομάδας, τουλάχιστον ως προς τα αποτελέσματα;

«Εξαρχής γνωρίζαμε πως είμαστε μια καινούρια ομάδα που θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο για να αποκτήσει την επιθυμητή ομοιογένεια. Επιπλέον, η κλήρωση μας έφερε πολλά δύσκολα παιχνίδια στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τους δυο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς του Traylor και του O'Brien, έχουμε τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο αρχικό 0/6. Τα παιδιά όμως, παρότι δεν φαινόταν στα αποτελέσματα, δούλευαν πολύ σκληρά και αυτό συνέχισαν να κάνουν. Παράλληλα, η διοίκηση δεν σταμάτησε να μας δείχνει την εμπιστοσύνη της και έκανε το καλύτερο δυνατό για την αντικατάσταση των δυο τραυματιών. Οπότε, εμείς απλώς συνεχίζοντας τη δουλειά μας με πιστή ο ένας στον άλλον, καταφέραμε να φτάσουμε στον απολογισμό που έχουμε μέχρι τώρα. Συνολικά λοιπόν, θεωρώ πως και το άσχημο ξεκίνημα, αλλά και η καλή συνεχεία της ομάδας μας, ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη μιας ομάδας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, που πολλές ατυχίες μπορούν να συμβούν, αλλά και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν με σκληρή και μεθοδική δουλειά».

- Ποιος ήταν ο στόχος της Κύμης πριν από την έναρξη της σεζόν; Έχει πλέον αλλάξει δέκα αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου;

«Ο βασικός μας στόχος ήταν στη δεύτερη χρονιά της ομάδας στην κατηγορία να καταφέρουμε να κάνουμε έστω και ένα βήμα μπροστά συγκριτικά με την προηγούμενη. Θέλουμε η Κύμη να πατήσει σταθερά και με τα δυο πόδια στην Stoiximan.gr Basket League και σταδιακά να μπορέσει να κτίσει πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, θέλαμε να παίξουμε όμορφο μπάσκετ και να φτιάξουμε μια ομάδα που ο κόσμος θα χαίρεται να έρχεται στο γήπεδο και να την βλέπει. Θεωρώ πως τα έχουμε πάει αρκετά καλά και στους δυο στόχους μας μέχρι στιγμής, το παρελθόν όμως έχει δείξει πως στο ελληνικό πρωτάθλημα βλέπουμε τεράστιες ανατροπές και πολλά σκαμπανεβάσματα από ομάδες που πήγαιναν πολύ καλά και το αντίθετο. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, έχοντας 10 αγώνες ακόμη μπροστά μας, είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και κοιτάζοντας ένα ένα τα παιχνίδια να δούμε που μπορεί αυτό να μας οδηγήσει στο τέλος της χρονιάς».

- Είναι δύσκολο για μια ομάδα να αγωνίζεται μακριά από τη φυσική της έδρα, έστω και αν είναι στον ίδιο νομό; Οι φίλαθλοι από τη Χαλκίδα βρίσκονται δίπλα στην Κύμη;

«Είναι οπωσδήποτε ένα γεγονός στο οποίο άπαντες πρέπει να προσαρμοστούν. Η αλήθεια είναι όμως πως οι φίλαθλοι της ομάδας δεν μας έχουν κάνει να νιώσουμε ότι αγωνιζόμαστε μακριά από τη φυσική μας έδρα. Από τη μία, οι φίλαθλοι από την Κύμη είναι συνεχώς στο πλάι μας, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Από την άλλη, ο κόσμος της Χαλκίδας και γενικά όλης της Εύβοιας έχει πραγματικά αγκαλιάσει όλη αυτήν την προσπάθεια και το νιώθουμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Το γήπεδο μας είναι σε κάθε αγώνα σχεδόν γεμάτο, ακόμη και τη δύσκολη περίοδο και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για την στήριξη τους αυτή».

- Στην τρίτη σας σεζόν στη Stoiximan.gr Basket League βρίσκεστε και πάλι στον πάγκο ομάδας από την περιφέρεια. Πιστεύετε πως οι πολλές ομάδες από διαφορετικές πόλεις δυναμώνουν το πρωτάθλημα;

«Την απάντηση σε αυτό τη δίνει η εικόνα όλων σχεδόν των γηπέδων στην περιφέρεια κάθε αγωνιστική. Ο κόσμος αγαπάει και στηρίζει τις ομάδες του και οπωσδήποτε θεωρώ πως το να υπάρχουν πολλοί διάφορα events σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι και σε συνδυασμό με την αγάπη του κόσμου για το άθλημα, δημιουργείται πολύ όμορφη ατμόσφαιρα σε όλα τα γήπεδα της επαρχίας».

- Πως μπορεί μία ομάδα μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα να σταδιοδρομήσει στην πρώτη κατηγορία;

«Δεν είναι κάτι εύκολο. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε περίοδο κρίσης για τη χώρα μας, δεν είναι εύκολο για κανέναν ιδιοκτήτη ομάδας να ξοδεύει μεγάλα ποσά μόνος του, ώστε να καταφέρνει να τη συντηρεί. Χρειάζεται μεγάλη στήριξη από όλους τους φορείς και μεγάλη βοήθεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Επίσης, χρειάζεται μεγάλη στήριξη από τον κόσμο, αφού στην ουσία η αγάπη των φιλάθλων και το πόσο αγκαλιάζουν μια ομάδα, είναι αυτό που δίνει δύναμη κάθε χρόνο στους παράγοντες να συνεχίζουν να προσφέρουν σε ένα χώρο που, σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο, χάνουν πολλά και κερδίζουν σχεδόν τίποτα».

- Αρκετές ομάδες διεκδικούν τον τίτλο της «ευχάριστης έκπληξης». Πως σας φαίνεται το επίπεδο του πρωταθλήματος;

«Γνώμη μου είναι πως από την περίοδο της κρίσης, που είχε επακόλουθο την πτώση των προϋπολογισμών, παρακολουθούμε φέτος το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η εικόνα της βαθμολογίας και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτό το γεγονός, το οποίο από μόνο του αποτελεί πολύ ευχάριστη εξέλιξη και δίνει μια διαφορετική ομορφιά στο πρωτάθλημα μας. Είμαι σίγουρος η σεζόν θα συνεχιστεί ως το τέλος της με τον ίδιο τρόπο».

- Φέτος συμμετείχατε στο ΕΚΟ All Star Game 2018. Πως βιώσατε την παρουσίας σας στην Πάτρα και πως σας φάνηκε η διοργάνωση που επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια;

Ήταν μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, σε όλα τα επίπεδα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που αποφάσισαν να επαναφέρουν το All Star Game και ανέλαβαν να υλοποιήσουν τη διεξαγωγή του. Η προσέλευση του κόσμου και η αγάπη του για το γεγονός, αποδεικνύουν πως ήταν κάτι που έλειπε και μακάρι να καταφέρουμε να γίνει και πάλι θεσμός για πολλά χρόνια. Προσωπικά ήταν μεγάλη μου τιμή να παρευρεθώ σε αύτη τη γιορτή και να συνυπάρξω με πολύ σημαντικούς ανθρώπους του μπάσκετ και μεγάλους παίκτες και προπονητές.

- Είστε ο νεότερος κόουτς της λίγκας, αν και διανύετε την τρίτη σας σεζόν. Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες;

«Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες ταυτίζονται ξεκάθαρα με τους στόχους της ομάδας μου κάθε φορά. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ και συνεργάζομαι σε όλα τα επίπεδα με εξαιρετικούς ανθρώπους και με αθλητές υψηλού επίπεδου. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε, πράγμα σπάνιο για τις μέρες μας, όποτε θεωρώ ευλογία το να είμαστε μελή μιας τέτοιας λίγκας και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι καθημερινά να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να κάνουμε συνεχώς μικρά και σταθερά βήματα προόδου».

(Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε στο esake.gr.)