Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
12:01:46

Χαλκίδα

Έρανος – προσκλητήριο Αγάπης

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζεται η «έξοδος» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του Κόσμου και του Ανθρώπου, έτσι και φέτος πραγματοποιείται η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων συνανθρώπων μας.

Ο Έρανος διενεργείται έως και το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου. Τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα αγάπης της Τοπικής Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα.

Το μήνυμα είναι –όπως κάθε χρονιά- φωτεινό και ευανάγνωστο:
«Συνδράμετε όλοι στον Έρανο. Κανείς να μην κλείσει την πόρτα στους εθελοντές της αγάπης, οι οποίοι θα διατρέξουν τις πόλεις και τα χωριά, για να διακονήσουν τον ανθρώπινο πόνο.»

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

«Αγαπητά μου παιδία,
Έρχονται και πάλι οι άγιες και δεσποτικές εορτές της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μας. Όλοι οι άνθρωποι τονίζουμε ότι οι ημέρες αυτές είναι ημέρες αγάπης και φιλανθρωπίας. Πρώτον μεν, διότι ο Κύριός μας επτώχευσε και έγινε άνθρωπος «δι' ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν»· δεύτερον δε, διότι κι' εμείς οφείλουμε να Τον αγαπούμε ως Σωτήρα και Ευεργέτη μας και να αγαπούμε, κατά την δική Του παραγγελία, όλους τους συνανθρώπους μας, ιδίως δε τους αδύναμους.
Η Αγία μας Εκκλησία, που είναι το σώμα του Χριστού, διδάσκει και ζει και προσφέρει την αγάπη, αφού «ο Θεός αγάπη εστί» και με σπλάχνα στοργικά αγιάζει τα παιδιά Της, φροντίζοντας να καλύψει τις πνευματικές και τις υλικές τους ανάγκες. Όλο Της το έργο είναι φιλανθρωπικό είτε πρόκειται για πνευματικές ή υλικές δόσεις αγάπης.
Και η Τοπική μας Εκκλησία στοιχημένη στη Θεία Κεφαλή Της, προσφέρει και προσφέρεται σε όσους ελεύθερα την εμπιστεύονται σε όλους τους παραπάνω τομείς.
Με χαρά σας αναγγέλλω ότι, το χρονικό διάστημα από τον περυσινό Νοέμβριο μέχρι και το τέλος του εφετινού Οκτωβρίου, η Ιερά Μητρόπολή μας δαπάνησε το ποσόν των δύο εκατομμυρίων, εβδομηνταδύο χιλιάδων, διακοσίων ογδοντα-τεσσάρων ευρώ και εικοσιτεσσάρων λεπτών, σε έργα αγάπης και αρωγής προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Το ποσόν αυτό προέρχεται από σας τους ευσεβείς και ορθοδόξους χριστιανούς και γι' αυτό σας ευχαριστώ και εύχομαι ο ελεήμων Θεός να αμείψει πλουσίως την ευαισθησία σας και την προσφορά σας.
Αυτά σας τα αισθήματα και αυτή μου η εμπειρία, από την μέχρι σήμερα ανταπόκρισή σας, μου δίνει το θάρρος να απευθυνθώ και πάλι σε σας, εν όψει των αγίων εορτών και να σας παρακαλέσω να ενισχύσετε με όλη σας την καρδιά και όλη σας την δύναμη τον Ερανο της Αγάπης, ο οποίος αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου μας, το οποίο καλύπτει καθημερινά πολλές ανάγκες απόρων και ενδεών συνανθρώπων μας.
Ο Έρανος θα διεξαχθεί από την Κυριακή 8 έως και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και συνεργεία εθελοντών συνεργατών μας θα περάσουν σε κάθε σπίτι και θα χτυπήσουν την πόρτα της καρδιάς σας. Το χέρι που θα απλωθεί μπροστά σας και θα ζητιανέψει για όσους ευρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, σας παρακαλώ και, ως πνευματικός σας πατέρας, σας συνιστώ μην το περιφρονήσετε. Είναι το χέρι του Χριστού, ο οποίος ταυτίζει το πρόσωπό Του με τα πρόσωπα των πονεμένων και αναξιοπαθούντων.
Δώστε με ζεστή καρδιά και χωρίς γογγυσμό, όχι μόνον ψίχουλα αγάπης, δηλαδή κατι απ' αυτό που πιθανόν σας περισσεύει, αλλά και απ' αυτά ακόμη που έχετε για τον εαυτό σας. Αυτό θα πει αγάπη και αυτή η προσφορά, η οποία ενδεχομένως και να μας πονά, «πιάνει τόπο».
Με την βεβαιότητα ότι θα φανείτε γενναιόδωροι και πάλι, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι να εορτάσετε με πραγματική χαρά και ευφροσύνη τις άγιες εορτές μαζί με τους δικούς σας.
Η χάρις και το έλεος του αγίου Θεού να είναι πάντοτε μαζί σας.
Με πατρική στοργή και αγάπη
Ο Μητροπολίτης
+ Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Στο Μητροπολιτικό μήνυμα, σημειώνεται επιπρόσθετα:
«Επιπλέον, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων στη Χαλκίδα, από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο του 2019, βοήθησε 2.784 οικογένειες.
Η Τράπεζα Τροφίμων Λίμνης και Αγίας Άννας προσέφερε 5.352 είδη διατροφής, ενώ η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων του ΚΕΣΟ Ιστιαίας προσέφερε 600κιλά τροφίμων και 22.000 ενδυμάτων και υποδημάτων.
Τα Κοινωνικά Φαρμακεία – Ιατρεία Χαλκίδος και Ιστιαίας, βοηθούν για τις τακτικές φαρμακευτικές τους ανάγκες πολλούς ανασφαλίστους και μη έχοντες συνανθρώπους μας.
Παράλληλα, οι Ενορίες μας, προσέφεραν:
α) μέσα από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία το ποσό των 100.150,20€ σε πτωχούς συνανθρώπους μας,
β) 650 μονάδες αίματος, σε ασθενείς αδελφούς, μέσω των εθελοντών αιμοδοτών,
γ) 730 μερίδες καθημερινό ζεστό φαγητό, από τα Ενοριακά Σπίτια Γαλήνης της Χαλκίδος και της Νέας Αρτάκης.
• Παράλληλα, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε, σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια, ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο του 2019, απέδωσε φορολογία (φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α. κτηματολόγιο κλπ) στο Κράτος, το ποσόν των 60.962,03€.
Για όλα τα παραπάνω στοιχεία, έχει εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο Απολογισμού, αφού ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια και γι' αυτό τολμάμε και ζητάμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, γιατί δεν νοιαζόμαστε για την τσέπη μας, αλλά γι' αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.»