Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
01:49:51

Χαλκίδα

Πρόγραμμα στήριξης πασχόντων από άνοια και φροντιστών τους

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας προσπαθώντας να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πασχόντων από άνοια και των συγγενών τους, δημιούργησε, με αποκλειστική δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ», πρόγραμμα που ξεκινά με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης κατ' οίκον φροντίδας σε οικογένειες πασχόντων από άνοια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Μάϊο.
Θα καλύπτει ευρύ φάσμα υπηρεσιών, μέσω ομάδας παρέμβασης που θα αποτελείται από το συντονιστή, το διαχειριστή περίπτωσης, το ψυχολόγο, το νευρολόγο/ψυχίατρο, το νοσηλευτή, το φυσικοθεραπευτή, τον κοινωνικό λειτουργό . Η ομάδα θα προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη φροντίδα, εκπαίδευση και στήριξη κατ΄οίκον τόσο των ασθενών με άνοια όσο και των φροντιστών τους.

Μέσω του προγράμματος θα προσφέρονται σε κάθε οικογένεια ανάλογα με τις ανάγκες της:
- Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας.
- Εκπαίδευση για τη νόσο και συμβουλευτική στην αντιμετώπιση των διαταραχών συμπεριφοράς του ασθενή.
- Εκπαίδευση για εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενούς.
- Εξειδικευμένη ενημέρωση για τη διευθέτηση νομικών, ασφαλιστικών και άλλων οικονομικών θεμάτων.
- Ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των ασθενών με άνοια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φροντίδας αυτών.
- Παρεμβάσεις στην εργονομική διάταξη των επίπλων/δωματίων σπιτιού ώστε να διευκολύνουν τον ασθενή και τους φροντιστές του.
- Ιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση.
Τα κριτήρια ένταξης των οικογενειών στο πρόγραμμα είναι:
- Να πάσχει ένα τουλάχιστον άτομο από την οικογένεια από νόσο του Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας.
- Να υπάρχει ένας τουλάχιστον φροντιστής.
- Ο ασθενής να διαμένει σε σπίτι και όχι σε κάποιο άλλο ίδρυμα.
- Η οικογένεια να διαμένει στα γεωγραφικά όρια στο νομό Εύβοιας ή μέχρι το Βαθύ και το Σχηματάρι.
- Η οικογένεια να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα (αξιολογείται κατά περίπτωση).

Σκοπός του προγράμματος είναι:
- Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της ιατρικής τους παρακολούθησης και συνταγογράφησης, της ψυχολογικής τους υποστήριξης, της βελτίωσης της νοητικής και κινητικής τους λειτουργίας και της εξατομικευμένης φροντίδας τους στο σπίτι.
- Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των φροντιστών μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχολογικής τους υποστήριξης καθώς και της ενημέρωσής τους για οικονομικά, νομικά και προνοιακά θέματα.
- Η βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων μέσα στις οικογένειες.
- Η βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων των οικογενειών της οικογένειας με την κοινότητα και τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους.
- Η χειραφέτηση της οικογένειας μέσα από την εκπαίδευση που θα λάβει από τους επαγγελματίες υγείας , ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες και αλλαγές που επιφέρει στην οικογένια η ασθένεια.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνείστε στο τηλ. 6937244646 και στο e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .