Τρίτη 16 Απριλίου 2024
10:26:41

Χαλκίδα

O Μαρκόπουλος για τις απολύσεις στην ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
για τις απολύσεις και το ουσιαστικό λουκέτο
στην ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στο Μαντούδι:

«Απολύσεις στη ΤΕΡΝΑ. Λίγες σκέψεις. Τροφή και πρόκληση για αυτό που έρχεται..
Η πανδημία θα φέρει ύφεση και οικονομικούς κλυδωνισμούς. Όλα τα κράτη ετοιμάζονται να στηρίξουν την αγορά επαγγελματίες, εταιρείες κ εργαζόμενους. Η ΕΕ αργεί αλλά κάποια στιγμή ο τοκετός των κεφαλαίων θα περαιωθει ελπίζω πλούσια.. Στα ΜΜΕ διαβάζουμε για δις στήριξης, για απαγόρευση απολύσεων έναντι ανάληψης από το κράτος τμήμα των βαρών, για φορολογικές ελαφρύνσεις, για αντιρροπιστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κλπ. Ως εδώ καλά. Στην θεωρία άριστα.
Στην πράξη όμως; όταν η ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε απολύσεις και πρακτικά αναστολή εργασιών παραγωγής όλα τα παραπάνω έγιναν αέρας κοπανιστός. Όλη η θεωρία και όλα όσα τόσο καιρό διαβάζαμε έμεινε στα λόγια και στα άυλα κείμενα κονδυλοφόρων μειωμένης ευθύνης.
Για τον πολύ απλό λόγο ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν εμποδίζει το λουκέτο. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα που είναι η απάλειψη της προκαταβολής φόρου για φέτος, η μείωση του ΦΠΑ και η κάλυψη των εργαζομένων 50-50 με την Πολιτεία δεν έχουν νομοθετηθεί ώστε να υπάρχει βάση ουσιαστικής στήριξης. Και γιατί στην ...τηλεδιάσκεψη με την εταιρεία, μόνο ευχολόγια ακούστηκαν για επάνοδο μετά την κρίση κλπ.
Η ευθύνη βαραίνει τους ώμους των κυβερνητικών βουλευτών και της Περιφέρειας που πήγαν στις συσκέψεις άοπλοι και άβουλοι. Πιθανώς κάποιοι να ήθελαν κιόλας να κάνουν καμιά γνωριμία ...αφού είναι και άσχετοι και άγνωστοι. Εξ άλλου για κάποιους η πολιτική είναι μια καλά αμοιβόμενη εργασία για καλές γνωριμίες.
Κάνεις δεν θύμισε το κόστος που η Πολιτεία έχει αναλάβει για να στηθεί η παραγωγή. Άδειες, δρόμοι, λιμάνι κλπ. Δεν ομιλώ για ηθικές δεσμεύσεις που δεν υπάρχουν στις επενδύσεις αλλά για ουσιαστικές υποχρεώσεις για εταιρείες που αντλούν δύναμη και χρήμα από τις δημόσιες επενδύσεις. Με ευχολόγια και χαϊδέματα η χώρα δεν πρόκειται να σταθεί όρθια στην κρίση που έρχεται με ταχύτητα.
Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης μόνο αλλά είναι και των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και της Περιφέρειας που έχει ρόλο κυβερνητικό. Είτε απόντες είτε χαριτωμένοι και διαπιστωτικοί, σαν να πήγαν εκδρομή, έχουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική τους αφλογιστία.
Η πολιτική είναι μεγάλη αποστολή και ευθύνη στα δύσκολα. Και σε αυτή την δύσκολη περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν ένοιωσαν την παραμικρή στήριξη.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αριστερός στην ιδεολογία για να προτάξει την τύχη εκατοντάδων εργαζομένων. Αρκεί να είναι λογικός και κυρίως λαϊκός πολιτικός. Να μην είναι μπολιασμένος από νεοφιλελεύθερες δοξασίες που δεν «βλέπουν» τον εργαζόμενο παρά μόνο την αξία των κεφαλαίων στην ανάπτυξη.
Προσωπικά πιστεύω πως το λουκέτο της ΤΕΡΝΑ δεν έπρεπε να κλειδώσει. Είναι άδικο και έπρεπε να υπάρξουν άμεσα αντιροπιστικά μέτρα και πίεση στην εταιρεία.
Κάτι που ούτε καν διακρίναμε.
Η Εύβοια έχασε πρώτη την μάχη. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι μάλλον η ΛΑΡΚΟ. Ούτε εκεί βλέπω ετοιμασίες.»