Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
04:55:20

Χαλκίδα

Δριμύ κατηγορώ των εκπαιδευτικών για το νέο νομοσχέδιο

ΔΟΕ:
ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με ανακοινώσεις του τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να θέσει τέλος στις «διαρροές» του προς κατάθεση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και με σεβασμό στο δύσκολο έργο που οικογένειες κι εκπαιδευτικοί έχουν επωμιστεί το κρίσιμο αυτό διάστημα, αλλά, κυρίως, στον θεσμικό της ρόλο να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες νομοθετώντας για ζητήματα που απαιτούν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, εν μέσω της εφαρμογής των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η ανακοίνωση του «πολυνομοσχεδίου» από το Υ.ΠΑΙ.Θ., δυστυχώς δεν αποτέλεσε έκπληξη. Διαπιστώσαμε, αυτό που υποθέταμε, ότι όσα πληροφορηθήκαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από μέρος του τύπου που «τυχαία» επέλεξε το Υπουργείο να διαρρεύσει το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, αποτελούσαν «επίσημη ενημέρωση» και επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην επικοινωνεί θεσμικά με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τις Ομοσπονδίες τους.
Επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. την απόλυτα ακατάλληλη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας, να προχωρήσει σε μια μεθοδευμένη, λανθασμένη και καταδικαστέα ενέργεια που φανερώνει μόνο κακές προθέσεις. Η επίκληση στη δημόσια διαβούλευση είναι προσχηματική αφού το κείμενο έχει ήδη παρουσιαστεί και εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Η εμπειρία αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη στις προειλημμένες αποφάσεις της στερώντας το δικαίωμα συζήτησης, διαπραγμάτευσης και κατάθεσης προτάσεων από αυτούς που θα υποχρεωθούν να υλοποιήσουν ένα μελλοντικό νόμο επάνω στον οποίο τους έχει «απαγορευτεί» η γνώση και ο λόγος.
Φαίνεται ότι οι παραγοντίσκοι και οι κάθε είδους έξω από την εκπαιδευτική πραγματικότητα «σύμβουλοι» της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., οι οποίοι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, αλλά και η ίδια η πολιτική ηγεσία, δεν νοιάζονται για την αποδοχή των «προτάσεών» τους από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ορθή σκέψη και μεράκι, ικανά για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο.
Στη σπουδή της, μάλιστα, για ταχύτατη νομοθέτηση, η ηγεσία του Υπουργείου, που υπερφίαλα οικειοποιείται τα επιτεύγματα των εκπαιδευτικών στις «ψηφιακές τάξεις» και στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», λησμόνησε ότι είχε, αν επιθυμούσε, τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. Μάλλον όμως εδώ έκρινε ότι η εξ' αποστάσεως επικοινωνία δεν της ήταν χρήσιμη κι ούτε, φυσικά, ευχάριστη.
Είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να ζητά τη συναίνεση όλων των Ελλήνων, προκειμένου η Χώρα να ξεφύγει από την πανδημία με τα λιγότερα δυνατά τραύματα και απώλειες, το Υ.ΠΑΙ.Θ. να χαιρετίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που στήριξαν και στηρίζουν αποτελεσματικά τους μαθητές στην «αχαρτογράφητη» εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ίδια στιγμή να τους εμπαίζουν επιβάλλοντας μονομερείς αποφάσεις με απαράδεκτο τρόπο καθώς γνωρίζουν ότι οι «έκτακτες συνθήκες» έχουν «παγώσει» δημοκρατικά δικαιώματα και τους στερούν το δικαίωμα της συλλογικής αντίδρασης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη ζητήσει και από τις υπερκείμενες διεθνείς εκπαιδευτικές οργανώσεις Education International και E.T.U.C.E. να παρέμβουν προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος.
Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις και την καλούμε, για τελευταία φορά, να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Θα συναντήσει απέναντί της τη δυναμική αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης που αυτή τη στιγμή δίνει τον αγώνα να κρατήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο σε καιρό πανδημίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ:
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Τελικά το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας να δείξει την έμπρακτη «ευγνωμοσύνη» του στους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας, που εν μέσω πανδημίας κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο και άσβηστη τη φλόγα της μάθησης, δίνει στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που σκόπιμα είχε αφήσει να διαρρεύσει πριν λίγες μέρες.
Πιστό στις πρακτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζονταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το δημοσιοποιεί, εν μέσω διακοπών του Πάσχα και πανδημίας, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εκπαιδευτικούς.
Φαίνεται ότι οι παραγοντίσκοι και οι κάθε είδους έξω από την εκπαιδευτική πραγματικότητα «σύμβουλοι» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, οι οποίοι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, αλλά και η ίδια η πολιτική ηγεσία, δεν νοιάζονται για την αποδοχή των «προτάσεών» τους από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς.
Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας σε όλες τις βαθμίδες .
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, καταγγέλλει την πρακτική της Υπουργού Παιδείας και της Υφυπουργού, που δείχνουν περιφρόνηση προς την εκπαιδευτική κοινότητα και τα θεσμοθετημένα όργανα των εκπαιδευτικών και τις καλεί να μην προχωρήσουν στην κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά.
Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία χρειάζονται ευρύτατο διάλογο με όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, και συναινέσεις για να αντέχουν στον χρόνο και να μην αλλάζουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση κι από υπουργό σε υπουργό με θύματα, τελικά, τους μαθητές και την Παιδεία.

ΔΑΚΕ Π.Ε. (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ):
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ
Ως εκπαιδευτικοί με ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση πληροφορηθήκαμε «κατόπιν εορτής» το περιεχόμενο του νέου, μεγαλόπνοου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22/04/2020 και στοχεύει, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου «στην αναβάθμιση του σχολείου»!
Αποτέλεσε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το «στήσιμο» μίας επικοινωνιακής, διαδικτυακής (που είναι και πολύ της μόδας!) τηλεδιάσκεψης με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ στην οποία με μια 30 σελίδων παρουσίαση η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως και οι Υφυπουργοί κ.κ. Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης, ανέλυσαν τα βασικά σημεία του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο ανέβηκε, αργότερα, για δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 06/05/2020 στις 08:00.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδειξε, για μια ακόμη φορά, το πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση της πολιτικής, τόσο σε επίπεδο αρχών, προθέσεων όσο και συμπεριφοράς προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Καταπατά κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας και με τα σχολεία κλειστά, εν μέσω πανδημίας, χωρίς κανέναν διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, επιλέγει να αποκαλύψει τα σχέδιά της για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με μια συνέντευξη τύπου! Οποία ευαισθησία!
Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλουμε ως ανακόλουθη τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που από τη μία «αναγνωρίζει» τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάτω από τις ομολογουμένως πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και από την άλλη την απαξιώνει με την παντελή απουσία διαλόγου. Οι αντιφατικές αυτές συμπεριφορές που έχουν βαθύτατα αντιδημοκρατικό πρόσημο θα έχουν την απάντηση που τους αρμόζει από όλους τους εκπαιδευτικούς!
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου και την έναρξη ενός θεσμικού, σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΟΛΜΕ:
ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ – ΠΡΑΞΗ ΕΧΘΡΙΚΗ
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε έγκαιρα επισημάνει και προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι θεωρεί απαράδεκτη την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας και παράλληλα εχθρική πράξη προς τον κλάδο μας.
Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει ότι:
• Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή.
• Έχουν ανασταλεί, λόγω της πανδημίας, σειρά ατομικών μας δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και του «συνέρχεσθαι».
• Έχουν μπει σοβαροί φραγμοί στο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» και στην πραγματικότητα η ΟΛΜΕ δε μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις καταστατικές της λειτουργίες (Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ, Γενική Συνέλευση των Προέδρων).
• Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε κατ' οίκον περιορισμό.
• Δεν προηγήθηκε ούτε ο πλέον στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των συνδικάτων της εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) που επιβάλλεται σε περιπτώσεις εκτεταμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συναίνεση όλων των Ελλήνων, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την πανδημία με τα λιγότερα δυνατά τραύματα και απώλειες. Είναι λοιπόν αδιανόητο από τη μία πλευρά το Υπουργείο Παιδείας να χαιρετίζει και να συγχαίρει τη μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών που με αυταπάρνηση έδωσαν τον αγώνα τους για τη στήριξη των μαθητών σε όλα τα επίπεδα και την ίδια στιγμή να τους αγνοεί και να τους υποτιμά με τέτοιο κραυγαλέο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να ζητά υποτίθεται τη συναίνεση και από την άλλη να καταθέτει νομοσχέδιο που αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας (μαθητές, γονείς, καθηγητές, δασκάλους) και το οποίο είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις. Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου με κλειστά σχολεία, καθεστώς μερικής ελευθερίας και χωρίς διάλογο είναι πρώτα από όλα μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις.
Δηλώνουμε προς το Υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα θα λάβει όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες απαντήσεις που επιβάλλονται από τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του.

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ:
ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας έδωσαν στη δημοσιότητα το περιβόητο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία (τράπεζα θεμάτων, βάση 10, αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση κ.α.) με πρόθεση να το ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για μια κίνηση απαράδεκτη και εχθρική απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δίνουν την μάχη για τη στήριξη των μαθητών κάτω από όλες τις συνθήκες, στους γονείς και στους μαθητές. Αξιοποιούν αυτές οι συνθήκες, της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας ως ευκαιρία για να υλοποιήσουν, σαν τον κλέφτη, τα σχέδιά τους. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που πρακτικά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Δε θα το επιτρέψουμε!
Οι σχεδιασμοί και η τακτική της κυβέρνησης πρέπει να καταδικαστούν απ΄όλη την κοινωνία.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και οι διεκδικήσεις μας δε μπαίνουν σε καραντίνα. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν!
Δίνουμε άμεση και αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας!
Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να συμμετέχουμε με ολιγομελή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 28 Απριλίου, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης Σωματείων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί. Μέσα από τα σωματεία μας παλεύουμε για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.