Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
16:58:14

Χαλκίδα

Λιβανίου: «Να κρατήσουμε την Εύβοια πρωταγωνιστή»

της Ζωής Λιβανίου, βουλευτού Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η μεγάλη αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Εύβοια αναβαθμίστηκε από κομπάρσος της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε ισότιμο εταίρο. Και οι πλέον αρνητικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικοί φορείς, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σύμμαχος, ήταν παρούσα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, διέθεσε τους αναγκαίους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική.
Το στοίχημα για τον τόπο μας είναι να διατηρήσουμε τη σχέση ισότητας με τις άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα να αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να είναι μονοθεματική. Δεν έχουμε το δικαίωμα ως τοπική κοινωνία να αποδεχτούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε επενδυτές, εντός και εκτός της χώρας.
Οι επενδυτές που ζητούν παράβλεψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, παράκαμψη των νόμων προστασίας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, οι επενδυτές που επιδιώκουν την απόλυτη ελευθερία του εργοδότη στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές στην πραγματικότητα δεν είναι επενδυτές. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ισχυρή οικονομική δύναμη των οποίων τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις μεταβάλλονται διαρκώς. Δεν πρόκειται για επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν σταθερά συμφέροντα, αλλά για τζογαδόρους της παγκόσμιας οικονομίας που κυνηγούν το μέγιστο δυνατό όφελος στο γρηγορότερο δυνατό χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η χώρα μας, η κοινωνία μας δεν πρέπει να μπει σε αυτό το παιχνίδι παγκόσμιας μειοδοσίας. Δεν δικαιούμαστε να θυσιάσουμε τα πάντα για να υποδεχτούμε το κοινωνικό χάος που υπόσχονται οι αποτυχημένες δυνάμεις του φιλελευθερισμού.
Η Εύβοια οφείλει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο ανάπτυξης. Τα νέα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την σκέπη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ένα δρόμο. Πολιτισμός, τουρισμός, αγροτική παραγωγή είναι η ανάπτυξη που μας ταιριάζει και πρέπει όλοι μαζί να οργανώσουμε. Οι φορείς της τοπικής επιχειρηματικότητας, οι δημοτικές αρχές όλου του νομού, οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, οι εκπρόσωποι στην ελληνική Βουλή, κάθε μεμονωμένος κάτοικος, μπορούμε να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε από κοινού ένα καλύτερο αύριο.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει τόσο με το αναπτυξιακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας όσο και με τις παρεμβάσεις της σε διάφορα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια ότιεπιδιώκει την ανάπτυξη μέσα από την ενεργή συμμετοχή όλων των Περιφερειών της χώρας. Μέσα από κανόνες σταθερούς και δίκαιους που θα διασφαλίζουν ότι το αποτέλεσμα της ανόδου της οικονομίας θα συνεπάγεται κέρδος για το σύνολο της κοινωνίας.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος και κρύβει παγίδες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς να θυσιάζει εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το δικό μας πολιτισμό, τη δική μας κοινωνία.
Στις 7 Ιουλίου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ανάμεσα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή στην οικονομική και κοινωνική αναρχία που ευαγγελίζεται η αντιπολίτευση. Στις 7 Ιουλίου κρίνεται η ουσία της Δημοκρατίας. Διεκδικούμε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη, την αειφόρο ανάπτυξη, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη ή παραδίδουμε τα όπλα και αποδεχόμαστε τη ζούγκλα του οικονομικού φιλελευθερισμού όπου επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώνει για τα πάντα.
Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας.