Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
03:33:47

Χαλκίδα

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις των Δήμων. Το παράδειγμα της Χαλκίδας

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις των Δήμων. Το παράδειγμα της Χαλκίδας

Άρθρο του δημάρχου Χαλκιδέων, Χρήστου Παγώνη

«Σε μερικές ημέρες οι πολίτες της χώρας θα εκλέξουν τις νέες δημοτικές αρχές και όλοι εμείς, οι αιρετοί, που θα (ξανα)κριθούμε από τους συμπολίτες μας θα κληθούμε να λειτουργήσουμε στα αχαρτογράφητα νερά του «Κλεισθένη». Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλει εκ των πραγμάτων συναινέσεις και συνεργασίες τόσο για τα «μεγάλα» όσο και για τα «μικρά», τα καθημερινά ζητήματα λειτουργίας των δήμων.
Ποια είναι όμως αυτά τα «μεγάλα» ζητήματα και γιατί οφείλουμε να τα θέσουμε ψηλά στην προεκλογική και κυρίως στη μετεκλογική ατζέντα; Είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, ο οδικός χάρτης δηλαδή που πρέπει να έχει κάθε δήμος προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία, να μειωθεί η ανεργία, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να δημιουργηθούν οι προοπτικές εκείνες που θα βγάλουν τον κάθε τόπο από τη διελκυστίνδα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της δραματικής έλλειψης πόρων.
Ο Δήμος Χαλκιδέων που υπηρετώ τα τελευταία 4,5 χρόνια, βρέθηκε σε δεινή θέση ύστερα από μια εικοσαετία δραματικής αύξησης της ανεργίας, λόγω της αποβιομηχάνισης της περιοχής και της οικονομικής κρίσης που ήρθε ως ταφόπλακα στην τοπική οικονομία. Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι τόσο να διαχειριστούμε μια υποβόσκουσα ανθρωπιστική κρίση όσο και να χαράξουμε μια ρεαλιστική αναπτυξιακή στρατηγική που θα έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο κυρίως μακροπρόθεσμα οφέλη.
Σήμερα, ο Δήμος Χαλκιδέων βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από αυτήν που βρέθηκε το 2014. Σχεδίασε και υλοποίησε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική που βασίστηκε στην εξωστρέφεια και την τουριστική ανάπτυξη, στις εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις και τα έργα υποδομής αλλά και στις νέες τεχνολογίες και τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου. Περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και λειτουργία του Δήμου Χαλκιδέων, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας όσο και στην περαιτέρω προσέλκυση επισκεπτών αλλά και επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, της παραγωγής προϊόντων (κυρίως αγροδιατροφικών) και υπηρεσιών. Η δημιουργία του ερευνητικού σχηματισμού της «Τεχνόπολης του Ευρίπου» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα φέρει την κατάλληλη τεχνογνωσία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό στον τόπο μας ώστε να καταστεί ο Δήμος Χαλκιδέων ένα ζωντανό εργαστήριο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας, μπαίνοντας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
Όταν σχεδιάζαμε αυτό το νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης δεχτήκαμε κριτική και αντιδράσεις. Ενα μέρος των συμπολιτών μας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τα οφέλη των αλλαγών και τομών που έπρεπε να κάνουμε για να παραμείνει ο δήμος μας όρθιος και να δημιουργήσει τις συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης για όλους. Σήμερα, που τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι ορατά, έχουν τεθεί ψηλά στον δημόσιο διάλογο τα «μεγάλα» αυτά ζητήματα, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος των δημοτικών αρχών δεν πρέπει να σταματάει στην αποκομιδή των απορριμμάτων...»

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Πέμπτης 16ης Μαΐου 2019.