Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
12:43:15

Χαλκίδα

Για μια μέρα «αληθινού αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα»

Μια απεργία γένους θηλυκού

Η 8η Μάρτη ξεκίνησε σαν μέρα απεργίας. Ήταν μια μέρα εξέγερσης για τις γυναίκες στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στην Νέα Υόρκη, το 1857. Έκαναν την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία, απεργία γυναικών εργαζομένων, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας, ίσα μεροκάματα με τους άνδρες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Η απεργιακή συγκέντρωση τότε πνίγηκε στο αίμα, αλλά κατάφερε την ικανοποίηση κύριων αιτημάτων, όπως η μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 10 ώρες.
Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί, ήδη από το 1977, ως Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Είναι μια μέρα διεκδίκησης και αναγνώρισης των αγώνων που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά.
Έχει καθιερωθεί να λέγεται «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας», αφήνοντας πίσω αυτό το «για τα δικαιώματα», που περιλαμβάνει αγώνες δεκαετιών και δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ισότητα των φύλων. Όμως, ακόμα έχουν πολλά να κερδηθούν και να αναγνωρισθούν. Πρώτα και κύρια το δικαίωμα στην ζωή. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται γυναίκες, ενώ η έμφυλη βία και ειδικότερα η ενδοοικογενειακή, έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες γυναίκες αιτία αναπηρίας και θανάτου. Το κίνημα των γυναικών κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες δυναμικά διεκδικούν όχι μόνο την αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά και το δικαίωμά τους να λένε «όχι» και αυτό το «όχι» να σημαίνει ακριβώς αυτό.
Και ύστερα είναι οι έμφυλες διακρίσεις, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κάθε στιγμή της ζωής τους: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην δουλειά, στην διασκέδαση, στον δρόμο, παντού.
Σήμερα, 160 χρόνια αργότερα, η ημέρα μνήμης, γίνεται και πάλι μέρα διεκδίκησης και απεργίας, με πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων και φεμινιστικών συλλογικοτήτων.
Φέτος συμμετέχει και η Ελλάδα στην απεργία, μαζί με 40 άλλες χώρες. Συμμετέχει για την άρνηση στο ψεύτικο χαμόγελο και στις απλήρωτες εργατοώρες που αντικατοπτρίζονται σε ένα μικρό μισθό που αναμένεται να λες κι «ευχαριστώ» που αξιώνεις την καταβολή του. Κεντρικό σύνθημα στην απεργία είναι «απεργία στο σπίτι, απεργία στην δουλεία», με τις φεμινιστικές οργανώσεις και συνδικαλίστριες, να καταγράφουν μεγάλη συμμετοχή.
Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:30.
Να είμαστε όλοι και όλες εκεί, γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι: Χαμένος αγώνας, είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

από το Τμήμα Δικαιωμάτων & Δικαιοσύνηςτης Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ