Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιόλιας: «Σκεφτόμαστε πλανητικά, δρούμε τοπικά…»

«Σκεφτόμαστε πλανητικά, δρούμε τοπικά...»

του Νίκου Σιόλια

Μαθηματικού
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκίδας
Συντονιστή της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν αρκεί πια να αφήνουμε τα πράγματα να κυλούν, περιμένοντας πότε οι τοπικοί άρχοντες θα δείξουν πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που δημιουργούν σε πλανητικό επίπεδο το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Κατά την άποψή μου μερικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Δεν αρκεί πλέον τα «έργα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απορροφούν κάθε οικονομικό πόρο και να μένουν στην βιτρίνα (μια και αυτή είναι ψηφοσυλλέκτης).
• Διαχείριση των Αστικών, κτηνοτροφικών, αγροτικών και Βιομηχανικών απορριμμάτων και αποβλήτων.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και αστικών οικιστικών πυκνώσεων, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων (στερεών και υγρών). Μπορεί να μετατραπεί το «πρόβλημα» από βραχνάς σε οικονομικό πόρο
• Αστικά Απορρίμματα: είναι τεράστιος ο όγκος των απορριμμάτων που παράγονται από τα καταναλωτικά πρότυπα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα πρώτο βήμα είναι η γενίκευση της ανακύκλωσης και τις επανάκτησης υλικών, που μπορούν να πουληθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, λευκοσίδηρος, ηλεκτρονικό υλικό κ.ά). Πλεονέκτημα; Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το οικονομικό όφελος του Δήμου από την εμπορία, οικονομία σε ενέργεια. Όμως για να επιτύχει ένα τέτοια εγχείρημα και να γίνει κτήμα των δημοτών, πρώτα απ' όλα πρέπει να υπάρξει μια γιγάντια επιχείρηση ενημέρωσης (πχ. Μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ), να γίνει, έστω πιλοτικά κατ' αρχή, συλλογή στην πηγή με κάδους 5 γραμμών στα νοικοκυριά με την δωρεάν διανομή τους, να υπάρξει κίνητρο, με την μείωση των δημοτικών τελών σε όσους αποδεδειγμένα συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ό,τι απομένει από την συλλογή των απορριμμάτων να οδηγείται σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) όπου θα γίνεται διαλογή με μηχανικά ή άλλα μέσα. Ένα ελάχιστο υπόλειμμα θα οδηγείται για υγειονομική ταφή σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Από την άλλη η συλλογή οργανικών αστικών αποβλήτων, γεωργικών και κτηνοτροφικών, θα μπορούν να μετατραπούν σε βελτιωτικά εδάφους (Κομπόστ) που θα επαναχρησιμοποιούνται στην Γεωργία και στον εμπλουτισμό των εδαφών, στα ξεπλυμένα γύρο βουνά και λόφους, οι οποίοι θα πρέπει με παρέμβαση του Δήμου να αναδασωθούν, χρησιμοποιώντας και την δυναμική των σχολείων και των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιούν .
Επίσης θα πρέπει με ταχύς ρυθμούς να ολοκληρωθεί η αποχέτευση των υγρών αστικών αποβλήτων... έργο που έχει καθυστερήσει επικίνδυνα. Η επεξεργασία αυτών των αποβλήτων μπορεί να δώσει καθαρό νερό, που με παράλληλο δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα στο Ληλάντιο, τα άλση και το πράσινο του Δήμου,αλλά και στους αναδασωμένους γύρο λόφους. Επίσης η λυματολάσπη, που σήμερα είναι ένα μεγάλο έξοδο η διαχείριση της (800.000 ευρώ το χρόνο), μπορεί μετά την ξήρανσή της να χρησιμοποιηθεί, με πιστοποίηση, για βελτιωτικό εδάφους.
Επειδή θα υπάρξουν επιχειρήματα και αιτιάσεις με αρκετή δόση γκρίνιας ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», απαντώ: υπάρχουν οικονομικά εργαλεία, όπως το πράσινο ταμείο, ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κ.ά., αρκεί να υπάρχουν προτάσεις, ώριμες και σοβαρές μελέτες από τον Δήμο, που είναι μια από τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν έργα που προβάλλονται στο μέλλον.
Το κυριότερο βέβαια για να επιτύχει το εγχείρημα είναι η αποδοχή από την κοινωνία και η ενεργή συμμετοχή της.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.