Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προστατευόμενη φύση ή προστατευόμενα συμφέροντα;

Για «ιδιοτελή ανηθικότητα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που άφησε εκτός του Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών τον χαρακτηρισμένο ως «περοχή προστασίας της φύσης» υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη, κάνει λόγο η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωσή του.

Η πλήρης ανακοίνωση της Ομάδας, έχει ως εξής:

«Ο Κολοβρέχτης και η ιδιοτελής ανηθικότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Ο Υγροβιότοπος «Λιβάδι» ή «Κολοβρέχτης» έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή προστασίας της φύσης» με το προεδρικό διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (βλ. ΦΕΚ 642/τ. Β'/09.10.1989) και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες: Βέρνης και Βόννης. Είναι ο κυριότερος υγροβιότοπος της κεντρικής Εύβοιας με τεράστια σημασία για τα σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση μεταναστευτικά πουλιά. Εκτός από την οικολογική του αξία, έχει και αρχαιολογική καθότι κατοικείται από τους παλαιολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Είναι μνημείο φύσης και ιστορίας, παρόλα αυτά το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας όχι μόνο δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή για την προστασία και την ανάδειξη του Κολοβρέχτη αλλά στον πρόσφατο φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που ίδρυσε για την Εύβοια άφησε έξω τον σημαντικό αυτό τόπο, προσβάλλοντας τους αγώνες που έχουμε κάνει για αυτόν τόσα χρόνια και όχι μόνο αυτό αλλά και στην διαβούλευση – συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο (τέλη 2017) πριν οριστικοποιήσει την απόφασή του ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ στην παρέμβασή μας, αγνοώντας μας επιδεικτικά.
Την ίδια στιγμή στην περιοχή του υγροβιότοπου λειτουργεί παράνομα το πτηνοσφαγείο της ΑΓΡΟΖΩΗΣ που είναι θυγατρική, μιας από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελλάδος, της συνεταιριστικής ΠΙΝΔΟΣ των Ιωαννίνων. Η λειτουργία του πτηνοσφαγείου που σφάζει εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα κάθε μήνα, έχει δημιουργήσει μια τεράστια χαβούζα μέσα στην Α΄ ζώνη – πυρήνα του υγροβιότοπου.
Επίσης παράνομη είναι και η απόληξη του βιολογικού καθαρισμού της Νέας Αρτάκης μέσα στην Α΄ ζώνη του υγροβιότοπου. Η καταπάτηση και η καταστροφή του πλούσιου αυτού οικοσυστήματος από ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.
ΕΜΕΙΣ ΡΩΤΑΜΕ:
Ποιους συμφέρει να μείνει ο υγροβιότοπος απροστάτευτος και έξω από οποιοδήποτε (έστω διακοσμητικό) φορέα διαχείρισης; Φυσικά και συμφέρει τους καταπατητές και τους ρυπαντές και στο παιχνίδι της διαπλοκής που παίζουν κάθε φορά στην πλάτη μας. Τελικά το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας με την απόφασή του αυτή ποιους ωφελεί και εξυπηρετεί; Είναι ανιδιοτελής η απόφασή του ή μήπως υπάρχει αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων; Τελικά ας μας απαντήσει σε ποιον φορέα διαχείρισης θα ενταχθεί ο Κολοβρέχτης;
Εάν η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων Πράσινων είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ρυπογόνας και καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον ΛΑΡΚΟ, η καταστροφή της ΟΧΗΣ από τις ανεμογεννήτριες και τα κάθε λογής τοπικά συμφέροντα καλυπτόμενοι πίσω από ΔΗΘΕΝ οικοπροστατευτικούς φορείς, να ξέρουν ότι θα πνιγούν στην χαβούζα της χυδαιότητας όπως και οι προκάτοχοί τους.»

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
Πληροφορίες - επικοινωνία στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστολόγιο: http://kolobrextis.blogspot.gr/
facebook: Να προστατευτεί ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη - Εύβοια

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.