Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17:47:03

Χαλκίδα

Σε βαρίδι για το θεσμό εξελίσσονται Μπασινάς - Σμυρναίου

Τη Δευτέρα 2 Απριλίου πραγματοποιείται η τρίτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για την εκλογή Προεδρείου.

Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις κατέληξαν άκαρπες:
Στην πρώτη συνάντηση, η παράταξη ΕΜΕΙΣ (της απερχόμενης διοίκησης των Στέφανου Μπασινά – Μαρίας Σμυρναίου, με δύναμη 6 μελών) προσφέρθηκε να συνεργαστεί με ή ακόμη και να στηρίξει την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (που ανήκει στο ΠΑΜΕ κι έχει δύναμη 5 μελών), προκειμένου να συγκροτήσει μόνη της προεδρείο, πρόταση που δεν βρήκε αποδοχή, μιας και πέραν του χάσματος των ιδεολογικών αναφορών (κι ας έκαναν λόγο οι ΕΜΕΙΣ για «αριστερές δυνάμεις») υπήρχε και η έντονη αντιπαράθεση των δύο παρατάξεων προεκλογικά.
Στη δεύτερη συνάντηση, η παράταξη ΕΜΕΙΣ πρότεινε την αυτοεξαίρεσή της από το προεδρείο και τη συνεργασία της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αυτήν τη φορά με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ (των Σελεβάκου και 3 ΝΔτών) που είχε αποκλείσει στην πρώτη συνεδρίαση.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπασινάς – Σμυρναίου και οι συν αυτώ, νιώθουν απογοητευμένοι από την απώλεια της αυτοδυναμίας και την εκλογική τους αποδοκιμασία. Ωστόσο, δεν είναι επιτρεπτό να παρουσιάζονται με συνεχείς μεταβολές στις διαθέσεις τους και να λειτουργούν διαλυτικά, διατηρώντας σε ενάργεια και κατά το συμφέρον τους, τους προεκλογικούς συσχετισμούς.
Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτική ούτε συνδικαλιστική λογική στη δηλωθείσα από πλευράς της παράταξης ΕΜΕΙΣ αδυναμία συνύπαρξης με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ. Δεδομένου ότι όλη η προηγούμενη 3ετία παρήλθε με την αγαστή συνεργασία τους σε ενιαίο συνδυασμό! Μόνον προσωπικοί λόγοι και ψυχολογικά συμπλέγματα (Μπασινάς και Σμυρναίου έχουν θυμώσει για την εντολή αφίππευσης από την εξουσία που κατείχαν και διαχειρίζονταν, ενώ ο Αγγελάτος μετράει ήττες από τον Σελεβάκο) μπορούν να δηλωθούν αλλά κι αυτά θεραπεύονται στα σίγουρα πολιτικά...
Η αναφορά στη ρεαλιστική (σ.σ. χωρίς αξιολόγησή της) προοπτική της συνεργασίας της παράταξης ΕΜΕΙΣ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, στηρίζεται στην αποδεδειγμένη στην πράξη συνδικαλιστική συγγένειά τους αλλά και στα ζητούμενα των παραγόντων τους. Αφού, οι μεν (που ίσως χρειαστεί πάντως να ανανεωθούν σε εκπροσώπηση στα αξιώματα) δεν θα απωλέσουν μεγάλο μερίδιο της εξουσίας στο χώρο και οι δε, θα πετύχουν το στρατηγικό τους στόχο που δεν είναι να γκρεμίσουν  αλλά να λάβουν ισχυρό μερίδιο στη διανομή αυτής της εξουσίας!

Αλλιώς, εάν στην παράταξη ΕΜΕΙΣ επιμένουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα τραύματά τους από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ, μοναδική οδός απομένει η λειτουργία όλων (και αυτή είναι θέση και της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ) στο ποσοστό της δύναμης και στο μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί βάσει των εκλογικών συσχετισμών, με τη συγκρότηση αναλογικού - αντιπροσωπευτικού προεδρείου.