Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
20:34:57

Χαλκίδα

Εμπειρία και διαίσθηση, σώζουν

Μέχρι και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκάλεσε η προχειρότητα αλλά και η εμμονή στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια ζώα που ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και η ομάδα του Υπουργείου συνέταξαν.
Με τηλεφωνική εντολή Τσίπρα, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, προκειμένου η κυβέρνηση να ξεφύγει από το κλοιό των διαμαρτυριών που προκάλεσαν οι χειρισμοί στο θέμα.
Επισήμως, το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε τριάντα ημέρες, κάτι που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι. Επισήμως, η απόσυρση έγινε ώστε να επανέλθει τροποποιημένο με όποιες διευκρινήσεις και διορθώσεις κρίνεται αναγκαίο και ανεπισήμως, επειδή το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποτελούσε ένα πρώτο σχέδιο, στο οποίο δεν είχαν συμπεριληφθεί πολλές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά την κατάρτισή του. Στην πράξη, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε άρον-άρον μπρος στον ορυμαγδό των σφοδρών, συντονισμένων, γεωμετρικά αυξανόμενων και επικοινωνιακά προβεβλημένων, αντιδράσεων που προξένησε. Και είναι βέβαιη η επανεξέταση όλων των κρίσιμων διατάξεων.

Η αντάρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούσε παρά να περιλάβει και τον Βαγγέλη Αποστόλου. Ωστόσο, όχι τόσο γερά και βλαπτικά για τις «μετοχές» του στο κυβερνητικό σχήμα.
Δεδομένου ότι πραγματικός «πατέρας» της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός αλλά και λόγω της εμπειρίας του, ο Ευβοέας Υπουργός κράτησε εξ αρχής –και συγκεκριμένα, στην κοινή τους συνέντευξη τύπου- αποστάσεις και διαλλακτικότερη στάση, θέτοντας ευρύτερο χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης-επεξεργασίας και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων και αλλαγών των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Αυτή η στάση του, προκάλεσε την δυσφορία του Αναπληρωτή Υπουργού που ανέμενε μεγαλύτερη στήριξη. Όμως, ο Βαγγέλης Αποστόλου, από εμπειρία και διαίσθηση, αντιλήφθηκε καλύτερα την κατάσταση. Και αυτές είναι οι παράμετροι –πέραν των γνώσεων του επί του αντικειμένου- που τον διατηρούν στα μάτια του Αλέξη Τσίπρα και στο Υπουργείο...