Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:10:17

Χαλκίδα

Ο Μπουραντάς για την οριοθέτηση Αρχαιολογικού Χώρου Αυλίδας

Τη θέση του σε σχέση με την προτεινόμενη εκ νέου οριοθέτηση του Αρχαιολογικού Χώρου Αυλίδας δημοσιοποίησε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Μπουραντάς.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρει:

«Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, έχω την υποχρέωση να ενημερώσω τους συμπολίτες, καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει από την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να οριοθετήσει εκ νέου τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αυλίδας.
Επέλεξα να δημοσιοποιήσω την άποψή μου, επειδή δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς δεν συζητήθηκε το θέμα.
Συμμερίζομαι την ανησυχία των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, στα Ναυπηγεία, στις χημικές βιομηχανίες και στις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή ακόμα και του κέντρου διασκέδασης «GAS», που βρίσκονται μέσα στον υπό οριοθέτηση αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εκτείνεται και στη θαλάσσια περιοχή του Μικρού και του Μεγάλου όρμου Βαθέως καλύπτοντας μια έκταση 5.700 στρ. περίπου.
Η ανησυχία των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία και εγκριθεί η πρόταση της νέας οριοθέτησης, το Υπουργείο Πολιτισμού ακολούθως θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει αυστηρότερους περιορισμούς στις χρήσεις γης στην περιοχή, οι οποίες θα υπερισχύουν των χρήσεων γης που έχουν καθοριστεί με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της Αυλίδας το 2011. Το Γ.Π.Σ. Αυλίδας έδινε τη δυνατότητα στις υφιστάμενες βιομηχανίες της περιοχής να λειτουργούν, να μπορούν να εκσυγχρονίζονται και να επεκτείνονται με σκοπό τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτές. Με την έγκριση της νέας οριοθέτησης, αυτομάτως οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών θα αποτελούν μέρος του αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας. Η επιβολή του νέου καθεστώτος στην περιοχή θα έχει σαν συνέπεια την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας να τίθενται σε κίνδυνο, αφού εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και εκσυγχρονισμού. Τα Τσιμέντα Χαλκίδας δεν θα έχουν καμία προοπτική επαναλειτουργίας και το λιμάνι της Χαλκίδας δεν θα μπορέσει ποτέ να μετεγκατασταθεί από το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας στη συγκεκριμένη περιοχή για να «αναπνεύσει» η πόλη. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική που συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για μετεγκατάσταση του λιμανιού εκεί, καθώς από την περιοχή διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή και υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.
Το Γ.Π.Σ. Αυλίδας, όπως εγκρίθηκε το 2011 και για το οποίο είχαν γνωμοδοτήσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει καθορίσει την Περιοχή Ειδικής Προστασίας Περιβάλλοντος (Π.Ε.Π.1) για προστασία των αρχαιοτήτων και των φυσικών τοπίων. Στην Π.Ε.Π.1 απαγορεύεται η δόμηση, ενώ οι χρήσεις γης που επιτρέπονται είναι αυτές του αστικού πρασίνου και των ελεύθερων χώρων. Οι στεγασμένοι χώροι που επιτρέπονται να δομηθούν είναι χώροι για αναψυχή και αναψυκτήρια, με εμβαδόν κτισμάτων τα 80 μ2 και σε απόσταση όχι μικρότερη των 250μ από τους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μεταβυζαντινούς ναούς. Η Π.Ε.Π.1 παρέχει ικανοποιητική προστασία στις αρχαιότητες της περιοχής, καθώς η πλήρης απαγόρευση δόμησης σε ακτίνα 250 μ. από τους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους είναι επαρκής. Το πρόβλημα δεν είναι στην επιβολή μεγαλύτερης ζώνης προστασίας που θα ενταφιάζει κάθε παραγωγική δραστηριότητα για να προστατευτούν οι αρχαιότητες, αλλά στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της αξιοποίηση τους στην περιοχή.
Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν κάποιοι είναι το γεγονός ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν για να σχεδιάσουμε σε λευκό χαρτί, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να προτείνουμε λύσεις που θα έπρεπε ή που θα θέλαμε να αποφασίσουμε και να εφαρμόσουμε στην περιοχή. Υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση με παραγωγικές δραστηριότητες που λειτουργούν πολλές δεκαετίες και έχουν δώσει και δίνουν δουλειά σε πολλές οικογένειες συμπολιτών μας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στηρίξει και συνεχίζουν, όσο τους επιτρέπουν οι συνθήκες, να στηρίζουν την οικονομία της Χαλκίδας και της Εύβοιας. Έχουμε χρέος να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αντί να βάζουμε προσκόμματα. Ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που η Χαλκίδα και η Εύβοια έχουν πληγεί από την ανεργία και την υποαπασχόληση που έχουν προκληθεί από την παρατεταμένη κρίση, το κλείσιμο των εργοστασίων και την έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια.
Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί ένα «modus vivendi», ώστε να εξασφαλιστεί αρμονική και ισορροπημένη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Ευελπιστώ πως θα μπορούσε να βρεθεί ο τρόπος, ώστε κάποιες εταιρείες να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάδειξης, αποκατάστασης και προστασίας των μνημείων αυτών με στόχο να αξιοποιηθούν, να γίνουν επισκέψιμα και να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Έχω την άποψη πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να σταματήσει την διαδικασία της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας (χερσαίου και ενάλιου) που έχει ξεκινήσει και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ανάδειξης και συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τις υφιστάμενες δραστηριότητες και την μετεγκατάσταση του λιμανιού σε συνδυασμό με την εκπόνηση του Master Plan της χερσαίας ζώνης λιμένα από τον Ο.Λ.Ν.Ε..
Θεωρώ ότι οι φορείς του Δήμου Χαλκιδέων και του Νομού Εύβοιας έχουν καθήκον να εκφράσουν την άποψη τους για όλα τα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στις αναπτυξιακές προοπτικές της Χαλκίδας και της Εύβοιας».