Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
00:00:50

Χαλκίδα

Το ξεβόλεμα δεν το φέρνει ο χάρτης… Η νέα πραγματικότητα θέλει νέο σχέδιο

Ο χάρτης – έγγραφο της Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού που κυκλοφόρησε πρόσφατα και προσδιορίζει χρήση γης και υφιστάμενων δραστηριοτήτων στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, χερσαίο και ενάλιο στο Μικρό και στο Μεγάλο Βαθύ της Αυλίδας, έχει δημιουργήσει αρκετή ένταση.

1. Αξίζει να σημειωθεί (σε αντίθεση με την προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους κύκλους να παρουσιαστεί ως κάτι το νέο και αναπάντεχο) ότι πρόκειται για εκκίνηση της διαδικασίας κατοχύρωσης της κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου.
Αφού, ο χώρος κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός το 1970 και τα όρια στις συντεταγμένες που θέτει το έγγραφο, έχουν καθοριστεί από το 2000.
Τότε, το 2000, στο σχετικό ΦΕΚ, από άγνωστη αιτία, είχαν απαλειφθεί οι σχετικές συντεταγμένες, μια παρατυπία που ως τυπική παράλειψη, λειτούργησε βολικά σε κάποιους να αυθαιρετούν... Αυτό που τώρα γίνεται είναι η τήρηση των κανόνων και η επιβεβαίωση μιας ρύθμισης που τεχνηέντως κατέστη ανενεργή, είναι η κινητικότητα έναντι μιας στασιμότητας που –προφανώς από το βαθμό των αντιδράσεων- βόλευε και βολεύει.

2. Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου δεν ταυτίζονται με αυτά των προστατευομένων περιοχών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας. Ωστόσο, η οριοθέτηση δεν επηρεάζει τα ενεργά λατομεία, το καθεστώς των ναυπηγείων, τη λειτουργία των χημικών βιομηχανιών και την περίπτωση επαναλειτουργίας του τσιμεντάδικου, αφού, όπως προβλέπεται από συγκεκριμένες ζώνες και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας, δεν ανατρέπει υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες (απαιτείται βέβαια, όπως και παντού, η όλο και πληρέστερη συμμόρφωσή τους στους περιβαλλοντικούς κανόνες).
Μετέωρη μένει μόνον η πιθανολογούμενη πρόταση για μετεγκατάσταση του εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Τσιμεντάδικου, «χωρίς» πάντως –όπως ρητά αναφέρεται και στο έγγραφο του ΥΠΠΟ- «να αποκλείεται η μετεγκατάστασή του στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας.

3. Η κατοχύρωση της κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου με την κατάλληλη στρατηγική αξιοποίησής του (υπάρχει η πρόταση του Θεάτρου Χαλκίδας και του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Βαθέως Αυλίδας και θα πρέπει να κατατεθούν και άλλες), μπορεί να επιφέρει νέα προγραμματικά σχέδια αξιοποίησης της δυναμικής της περιοχής και κατά συνέπεια, να διαμορφώσει τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Η αποδοχή των νέων κατευθύνσεων στην οικονομία και η παραδοχή της ήδη διαμορφωμένης πραγματικότητας, από την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, μαζί με την αναζήτηση των νέων αξιών στην κοινωνία, είναι το πραγματικό ζήτημα.
Και αποτελεί προϋπόθεση αυτό να συζητηθεί ευρέως και ανοικτά, με αναλυτική ενημέρωση και χωρίς εκ προοιμίου στερεότυπα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πραγματικού δημόσιου συμφέροντος.
Η κατάκτηση της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να μην υπονομευτεί εξ αρχής ο νέος σχεδιασμός .