Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:21:32

Χαλκίδα

Ο Βόλος ακόμη πιο μακριά από τη Λαμία…

Στο πλαίσιο του εν εξελίξει επανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρά τη διαφορετική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει δαισαφηνιστεί.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΜΠΤΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ
ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οδηγούμαστε στη σύμπτυξη των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς και στην υπαγωγή τους στο –τεράστιο, ενοποιημένο πλέον- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η συζήτηση μάλιστα φαίνεται ότι έχει «ζεσταθεί», καθώς τα δυο Τεχνολογικά Ιδρύματα επιθυμούν σφόδρα τη συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο, κάτι που θα δώσει σε πολλούς καθηγητές τους (οι οποίοι και θα κριθούν με διαδικασίες που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές), την δυνατότητα να γίνουν «πανεπιστημιακοί».
Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας που μελετάει το θέμα καιρό, φαίνεται να ενθαρρύνει «τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν μέσα από τις προοπτικές συνεργιών των Ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας».

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ «ΛΟΥΚΕΤΟΥ» ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ
Πρόσφατα όμως, διέρρευσε και η πληροφορία για πρόταση κατάτμησης των τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και απορρόφησης των Σχολών του από τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας βάζει λουκέτο και δεν θα μπορούν πολιτικά να απορροφηθούν οι έντονες αντιδράσεις από τις πόλεις που φιλοξενούν Τμήματα του ΤΕΙ και θα απωλέσουν τα ωφελήματά τους. εκτιμάται ότι πρόκειται για σενάριο που στόχο έχει τη διαπραγμάτευση με την τοπική κοινωνία κατά τα πρότυπα «του φούρνου του Χότζα», ώστε η αρχική πρόταση της σύμπτυξης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς και της υπαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να «χρυσώνει το χάπι».

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ
Η προοπτική του λουκέτου στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί σαφή υποβάθμιση της περιοχής. Όμως και η προοπτική της διατήρησης της Στερεάς Ελλάδας χωρίς Πανεπιστήμιο (όπως την άφησε των σχέδιο «Αθηνά» του 2013) και η περαιτέρω συγχώνευση σε επίπεδο ΤΕΙ, αξιολογείται ως περαιτέρω υποβάθμιση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Που στην κατεύθυνση «της υπεράσπισης της ύπαρξης και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας και της διεκδίκησης ενός βιώσιμου Πανεπιστημίου», αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και ανέθεσε ήδη, την εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που δύναται να ενσωματώσει το εν λόγω Ίδρυμα.

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΧΝΑ
Το τι ιδιαίτερο θα σημάνει η σύμπτυξη των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς και η υπαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσον αφορά στο Τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που έχει έδρα του τα Ψαχνά, δεν είναι ακόμη εμφανές. Πάντως, ο Βόλος είναι πολύ μακρύτερα από τη Λαμία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει...