Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κολοβρέχτης να ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης Natura

Μπορεί το δίκτυο των περιοχών Natura στην Ελλάδα να αυξήθηκε σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων, ωστόσο ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.
Παρ' όλο που για την Εύβοια προβλέπεται η ίδρυση φορέα διαχείρισης περιοχών Natura.
Ο Κολοβρέχτης, ο μεγαλύτερος υγρότοπος στην Εύβοια και ένας από τους μεγαλύτερους στο νησιωτικό Αιγαίο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο δίκτυο Natura.
Εχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων με το όνομα «Ελος Ψαχνά ή Λιβάδι ή Κολοβρέχτης» και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου.

Προστατευόμενα είδη
Εκεί έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες), που απειλούνται με εξαφάνιση σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.
Από αυτά, τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του Κολοβρέχτη και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού της χαλκόκοτας. Εξάλλου φιλοξενεί και αξιόλογα είδη χλωρίδας.
Βρισκόμενος στο πέρασμα των πουλιών στα ανατολικά παράκτια της ηπειρωτικής χώρας, ο Κολοβρέχτης αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης κυρίως για τα αποδημητικά πουλιά επειδή βρίσκεται επάνω στον μεταναστευτικό άξονα Βορρά-Νότου.
Ο υγροβιότοπος έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της φύσης με βάση τον νόμο 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (ΦΕΚ 642) με βάση το οποίο κατοχυρώθηκε το καθεστώς προστασίας της περιοχής, οριοθετήθηκαν η α΄ και η β΄ ζώνη προστασίας, καθορίστηκε ζώνη οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), προβλέφθηκαν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και η δημιουργία φορέα διαχείρισης, που όμως δεν συγκροτήθηκε ποτέ.
Η μη ένταξη του Κολοβρέχτη στο δίκτυο α επιδεινώσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία 30ετία, καθώς η κερδοσκοπία σε βάρος της φύσης και η συστηματική αδιαφορία πολιτείας και αυτοδιοίκησης πλήττουν θανάσιμα τον υγροβιότοπο – υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά και μειώνεται η έκτασή του.
Σωρεία παραβάσεων τόσο του Προεδρικού Διατάγματος όσο και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν καταγραφεί κατά καιρούς.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η καύση και η εκχέρσωση του καλαμιώνα σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, η ρίψη αποβλήτων από γειτονικές επιχειρήσεις και από την πλημμελή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, οι απορρίψεις σκουπιδιών, μπάζων και υπολειμμάτων από καύση τοξικών υλικών και άλλων χημικών.
Πέραν αυτών, πραγματοποιείται εκβάθυνση των παλαιών και διάνοιξη νέων καναλιών απορροής του νερού προς τη θάλασσα, πράξη που συντελεί στην τάχιστη αποστράγγιση και αποξήρανση, η ρίψη φυτοφαρμάκων από γειτονικές καλλιέργειες, ενώ διανοίχτηκε δρόμος μήκους περίπου 2.000 μέτρων εντός του πυρήνα του υγροβιότοπου με μπάζωμα από επικίνδυνα ορυκτά που περιέχουν νικέλιο, κάδμιο, χρώμιο, διάφορα οξείδια και σύμπλοκα βαρέων μετάλλων (υλικά από τα ορυχεία της εταιρείας ΛΑΡΚΟ), κάτι που καταστρέφει ολοσχερώς την ανασύσταση της χλωρίδας και πανίδας.

Πώς σώζεται
Ωστόσο, ο Κολοβρέχτης θα μπορούσε να διασωθεί αφού, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την «Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» (περιοχές Natura) (άρθρο 3), «δύναται να τροποποιούνται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας των ΦΔΠΠ ή να υπάγονται στη διοίκηση και διαχείρισή τους και άλλες περιοχές ανάλογα με τα προστατευτέα αντικείμενα».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση και Ανάδειξη του Κολοβρέχτη ζητά την ένταξη του υγροβιότοπου στις αρμοδιότητες του υπό σύσταση φορέα διαχείρισης των περιοχών υπό καθεστώς προστασίας Nartura του Νομού Εύβοιας.

Το κείμενο του Τάσου Σαραντή
πρωτοδημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.