Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
02:03:10

Χαλκίδα

Ζωή Λιβανίου: «Μικρά θετικά βήματα μαζί κάνουν την κοινωνία καλύτερη για όλους»

Άρθρο της Ζωής Λιβανίου, Βουλευτού Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ναι τα προβλήματα είναι πολλά, είναι σύνθετα, είναι για τον καθένα προσωπικά, είναι όμως για όλους κοινά, ανεξάρτητα από το πώς τα βιώνει ο καθένας και εάν δίπλα υπάρχουν και χειρότερα. Αποδεικνύεται καθημερινά όμως ότι αυτή η κοινωνία με τα χίλια προβλήματα μπορεί και δημιουργεί, δεν σκύβει το κεφάλι, μπορεί να βρει το δρόμο της και να δίνει νόημα σε νέες και παλιές αναγκαίες αξίες, να διαμορφώσει τους όρους ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και να επιβάλει την εφαρμογή της.
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις έδωσαν και δίνουν πέντε πολύ ενδιαφέροντα και εξ όψεως πολύ διαφορετικά γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και στα οποία παρευρέθηκε η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Λιβανίου.
Α. Οι εκδηλώσεις για την Κοινωνική Οικονομία και η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μέσα από την οποία αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μέσα από τις κοινωνικές συνεταιριστικές εταιρίες που καινοτομούν, παράγουν νέα και καλά προϊόντα ακόμα και σε παραδοσιακούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, φέρνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μέχρι εχθές άνεργους που τόλμησαν να δραστηριοποιηθούν, ανοίγουν νέους δρόμους δείχνοντας ότι εκεί που το εταιρικό κέρδος δεν δικαιολογεί την επένδυση το κέρδος για τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, την κοινωνία είναι τεράστιο και πολλαπλό.
Β. Η εξαιρετική ημερίδα για τον Εθελοντισμό και την Αναπηρία που διοργάνωσαν στη Χαλκίδα η Εθελοντική Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, η ΔΗΚΑΔΙΜΕ του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας-ΚΕ.Φ.ΙΑ.Π. Ευβοίας, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», του Συλλόγου «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» και του Ε.Ε.Ε.Π.Φ., που απέδειξε στην πράξη ότι όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπου υπάρχει θέληση και δύναμη για ζωή, όπου η προσφορά είναι ουσιαστική, όπου ο εθελοντισμός βρίσκει το πραγματικό του πρόσωπο, εκεί υπάρχουν λύσεις, υπάρχει παιδεία, υπάρχει δημιουργία, υπάρχει μέλλον.
Γ. Η εξαιρετική εναρκτήρια εκδήλωση του Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών «ΕΝΑΛΙΟΝ», που αναδεικνύει τη μεγάλη αλλά αναξιοποίητη περιουσία της χώρας και του ελληνικού πολιτισμού. Ένα Δίκτυο Νησιών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που παραμένει στο βυθό της θάλασσας και μπορεί να αξιοποιηθεί, μια πρωτοβουλία Εναλλακτικού Τουρισμού που αν και έχουμε τις πρώτες ύλες δεν έχουμε αξιοποιήσει παρά μόνο ερασιτεχνικά τη στιγμή που άλλες χώρες με πολύ λιγότερα πράγματα που έχουν να αναδείξουν αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει ο βυθός τους. Η πρωτοβουλία των νησιών στα οποία εντάσσεται η Σκύρος και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Δικτύου έχει ο Πρόεδρος του Δικτύου, Δήμαρχος Σκύρου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, δείχνει ότι αν εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, ψάχνουμε λύσεις και επενδύουμε στις συνεργασίες, μπορούμε να προσφέρουμε νέα προϊόντα ακόμα και σε τομείς όπως ο τουρισμός που αν και ανεπτυγμένος στη χώρα μας, δεν έχει στραφεί σε πεδία όπως ο καταδυτικός τουρισμός με τη δέουσα προσοχή και ένταση.
Δ. Η εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής του Χαλκιδαίου Γιώργου Γατόπουλου, στην πόλη της Χαλκίδας με τον τίτλο «Χαλκίδα Όμορφη Πόλη», που αναδεικνύει την ομορφιά του τόπου μας και τους λόγους για τους οποίους έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη να αγκαλιάσουμε το νησί μας, να αγκαλιάσουμε την πόλη, να ανακαλύψουμε και πάλι τους θησαυρούς που κρύβει στα σπλάχνα της, να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε, να ανακαλύψουμε τους τρόπους που θα μπορέσουμε να την βοηθήσουμε να σταθεί και πάλι στα πόδια της προσφέροντας στους ανθρώπους της και πάλι την αξιοπρέπεια και την χαρά της ζωής.
Ε. Η χθεσινή πρωτοβουλία του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργου Ψαθά, να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το ΤΕΙ Στερεάς στα Ψαχνά, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ του Νομού, ο Πρύτανης του ΤΕΙ, Πέτρος Λάμψας, πλήθος φορέως και κατοίκων της περιοχής και βέβαια οι φοιτητές, όπου μέσα από τις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις καταδεικνύεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει την δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, να την ενισχύσει, να συνεργαστεί με το επιστημονικό δυναμικό του ιδρύματος και να το καταστήσει πυρήνα και οδηγό της νέας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που διεκδικούμε ως σύνολο. Το ΤΕΙ, όπως και κάθε δομή εκπαίδευσης είναι πηγή ζωής και συνθήκη βελτίωσης της κοινωνίας μας. Αποδεικνύει στην πράξη τα κομβικά εκείνα σημεία όπου επιτυγχάνονται οι μεγάλες συναινέσεις ακόμα και όταν η αφετηρία δεν είναι κοινή. Συναινέσεις που χρειαζόμαστε ως χώρα και ως λαός για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο αύριο.
Ναι λοιπόν, σήμερα, κάθε μέρα, σε όλους τους τομείς, μπορούμε να δούμε να γίνονται μικρά θετικά βήματα. Αν αρχίσουμε να τα βλέπουμε όλα μαζί, αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο συλλογικά, αν επενδύσουμε στις συνεργασίες, αν στηρίζουμε τους ανθρώπους μας που προσπαθούν, αν ονειρευτούμε και πάλι, αν βάλουμε συλλογικά τους μεγάλους στόχους και τους υπηρετήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.