Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
12:39:15

Χαλκίδα

Κοινωνική συμπερίληψη μέσα από τη σχολική αγκαλιά

Ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Συμπερίληψη μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης και της Διδασκαλίας της Αγγλικής» οργανώθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου Ζαχαρούλας Κεχρή και την υποστήριξη του Τμήματος Μορφωτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Αγγλικής γλώσσας, που υπηρετούν σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην ημερίδα παρέστη και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης (συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντώνη Πατέλη) ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του:.
«Εδώ και μερικά χρόνια η χώρα μας, πέραν της οικονομικής κρίσης, βιώνει μια συγκλονιστική αλλαγή: την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων, που πολλοί εξ αυτών θεώρησαν το ελληνικό έδαφος πέρασμα για την υπόλοιπη Ευρώπη και βρέθηκαν παγιδευμένοι στον τόπο μας. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για οικογένειες που θέλησαν να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή και τη ζωή των παιδιών τους. Και αυτά τα παιδιά, όπως και κάθε παιδί στον κόσμο, χρειάζονται την παιδεία. Και αυτό δεν πρέπει να τους το στερήσουμε.
Άλλωστε η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, το χρώμα του δέρματος και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, γενεσιουργό των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και της φιλοξενίας.
Γι' αυτόν τον λόγο, πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή ημερίδα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, αξίζουν συγχαρητήρια, καθώς ενισχύουν και επιβεβαιώνουν ότι η κουλτούρα, η πολιτισμική ταυτότητα και η «διαφορετικότητα» αποτελούν μια κοινωνική πραγματικότητα.
Υπό αυτήν την έννοια, η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας με αλληλοσεβασμό, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την επίτευξη της κοινωνικής συμπερίληψης μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης. Ούτως ή άλλως, σκοπός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πέραν της απόκτησης γνώσεων και εφοδίων, είναι να φτάσουν οι μαθητές – είτε ημεδαποί είτε πρόσφυγες – να αποκτήσουν  ικανότητα συμβίωσης και συνεργασίας στην κοινωνία που ζουν.
Ο Δήμος Χαλκιδέων, μέσω της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα, έχει την τύχη να φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά προσφύγων σε 4 σχολεία των διοικητικών του ορίων.
Και ανέφερα τη φράση «έχει την τύχη», ακριβώς για να υπογραμμίσω πως αυτή η συγκυρία, αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία άριστης συνεργασίας και διαρκούς δράσης μεταξύ του Δήμου μας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και ταυτόχρονα φανέρωσε την τεράστια αγκαλιά των συμπολιτών μας απέναντι στα παιδιά των προσφύγων.
Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει τη βάση ανάληψης νέων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και οργάνωσης Καλών Πρακτικών στην κοινωνική συμπερίληψη, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης.»