Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
21:33:48

Χαλκίδα

Για τα καρναβάλια, υπάρχουν… Για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, τίποτα;

Ανακοίνωση – καταγγελία για την ηχηρή απουσία του Δήμου από τις χορηγίες του επερχόμενου (11ου κατά σειρά) Φεστιβαλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Ρεύμα Ανατροπής». Ζητώντας προσωπικά από τον Δήμαρχο και από τον καθ' ύλην αρμόδιο Οργανισμό του Δήμου, τον ΔΟΑΠΠεΧ, να αλλάξουν στάση.

Η δημόσια παρέμβαση του «Ρεύματος Ανατροπής», έχει ως εξής:
«Ανακοινώθηκε, πριν από λίγες ημέρες ότι, 21 με 26 Νοεμβρίου 2017, θα γίνει στην Χαλκίδα, η πραγματοποίηση ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, που ξεπερνά τα σύνορα της Πόλης μας και της Περιφέρειας μας: είναι ένα πανελλήνιο πολιτιστικό δρώμενο που κάνει περήφανη την Χαλκίδα μας: το doc festival, που κλείνει φέτος 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας και είναι πια πολιτιστικός θεσμός...
Περιμέναμε, μέσα στους χορηγούς, να είναι μέγας, ο Δήμος της Χαλκίδας, με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του! Δυστυχώς όσο κι αν ψάξαμε δεν τον βρήκαμε!
Η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, που τόσο πολύ, είναι περήφανοι για το έργο τους, με τις μεγάλες (και πανάκριβες) πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (Καρναβάλι, πρωτάθλημα Μπάσκετ κλπ), άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς για το όφελος της Χαλκίδας, που έχουν υπ' ευθύνη τους την διαχείρηση του οργανισμού με κοντά 1,5 εκατομμύρια ευρώ (τόσος περίπου είναι ο προυπολογισμός του ΔΟΑΠΠΕΧ), δεν κατάφεραν(;) να χορηγήσουν την επιτροπή του φεστιβάλ, με το ποσό των 20χιλιάδων (τόσο μάθαμε είναι το αίτημα), λόγω, λέει, ότι δεν έχουμε λεφτά!...
Η σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν....
Σαν Δημοτική Κίνηση Χαλκίδας, καλούμε, έστω και τώρα, τον Δήμαρχο και την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο του Πολιτισμού, να γίνουν για το doc festival της Χαλκίδας, όχι απλά χορηγοί, αλλά οι «μεγάλοι χορηγοί»!
Αλλιώς θα είναι έκθετοι, για άλλη μια φορά, στους πολίτες της Χαλκίδας.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Χαλκίδας «Ρεύμα Ανατροπής», από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο Δήμος Χαλκιδέων το στήριξε έμπρακτα, είτε παραχωρώντας το Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου και το αναγκαίο προσωπικό για τις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και προβολές είτε συμμετέχοντας χορηγικά στα χρηματικά βραβεία.
Για τη φετινή διοργάνωση, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Οργανισμός Πολιτισμού πέραν από τη δωρεάν διάθεση του θεάτρου Παπαδημητρίου και την κάλυψη των σχετικών λειτουργικών εξόδων, πρότειναν την παραχώρηση της αίθουσας Αριστοτέλη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα και επιπλέον την κάλυψη εξόδων προβολής, όπως την εκτύπωση των προγραμμάτων, των αφισών και άλλου έντυπου υλικού. Ωστόσο η εμπράγματη αυτή χορηγική βοήθεια δεν έγινε αποδεκτή από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Σταύρο Ιωάννου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο Χρήστο Παγώνη ζήτησε το ποσό των 20.000 ευρώ σε ρευστό, αίτημα που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί.
Ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Οργανισμός Πολιτισμού έχουν την πρόθεση και θέλουν να στηρίξουν την οργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, όπως γίνεται με όλες τις άλλες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Χαλκιδέων. Μάλιστα, θεωρούν ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση για την πόλη, που οφείλει να ενισχυθεί περαιτέρω και οι ήδη συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι στη διάθεση των διοργανωτών.
Σημειώνεται ότι την απάντηση αυτή έδωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος του «Ρεύματος Ανατροπής» Νίκος Σιόλιας.»