Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητούμενο ο εσωτερικός τουρισμός αλλά πως;…

Με μοναδικό θέμα την «Τροποποίηση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής», συνεδρίασε (την Τρίτη 19 Μαΐου) μέσω τηλεδιάσκεψης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Εστιάζουμε στον εσωτερικό τουρισμό»
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε του Γραφείο του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού:
«Η τηλεδιάσκεψη οδήγησε σε ένα παραγωγικό διάλογο και εν τέλει στην έγκριση με ευρεία πλειοψηφία της πρότασης της Περιφερειακής αρχής, η οποία προέκυψε τόσο από τις προτάσεις των παρατάξεων, όσο και από τη διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς και τις ενώσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς και μέσα από την καθοδήγηση της ηγεσίας του Υπουργού Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), και επικεντρώθηκε στην:
• Αλλαγή του εκθεσιακού πλάνου για το 2020
• Προσαρμογή στις παγκόσμιες εξελίξεις και πρωτόκολλα υγιεινής
• Προσέγγιση εγχώριου Τουρισμού
• Δημιουργία νέων προϊόντων για θεματικές μορφές τουρισμού, με επίκεντρο τον τουρισμό υγείας και ευεξίας
• Ενίσχυση ψηφιακών δράσεων marketing
• Προώθηση ψηφιακής καμπάνιας προς το εσωτερικό κοινό
Φάνης Σπανός: «Σε κλίμα πλατιάς συνεργασίας, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του φετινού Προγράμματος Τουριστικής Προβολής. Με γρήγορα αντανακλαστικά, με τους επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή, δημοκρατικά, επιστημονικά, επαγγελματικά, εστιάζουμε στον εσωτερικό Τουρισμό, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κάνουμε την κρίση, ευκαιρία!»
Ηλίας Μπουρμάς (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού): Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Ηλίας Μπουρμάς δήλωσε: «Μετά από τρεις μήνες επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών αλλά και τακτικής επαφής με τους εκπροσώπους των παρατάξεων είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εισηγηθούμε μια τροποποίηση της τουριστικής προβολής, όντας αισιόδοξοι πως σε συνδυασμό με τα προτερήματα της μοναδικής μας Περιφέρειας, θα δηλώσουμε με το «καλημέρα», δυναμικό παρόν στην επόμενη ημέρα.»

ΔΗΜ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: «Χωρίς σχέδιο για στήριξη του κλάδου και κίνητρα»
«Δυστυχώς, η εισήγηση της περιφερειακής αρχής, ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας.
Χωρίς να λαμβάνει υπόψη, τις νέες δύσκολες συνθήκες, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, χωρίς να συνεκτιμά τις δραματικές εξελίξεις στην αγορά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία, άτολμη να συνθέσει και να ηγηθεί μιας συλλογικής και ενωτικής προσπάθειας, στάθηκε σε μια διαχειριστικού και λογιστικού χαρακτήρα τοποθέτηση. Όλη η εισήγηση περιστράφηκε γύρω από μια ανακατανομή του προϋπολογισμού, του προγράμματος τουριστικής προβολής, ύψους μόλις 150 χιλιάδων ευρώ, παραπέμποντας τα μεγάλα και σοβαρά στις καλένδες.
Η παράταξή μας, αναγνωρίζοντας ως αναγκαίες, κάποιες τροποποιήσεις λογιστικού χαρακτήρα, (αυξομειώσεις δαπανών, για προωθητικές δράσεις), που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή, δήλωσε «παρών», αξιολογώντας και κρίνοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια ανάσχεσης κατάρρευσης του Τουρισμού, ούτε απαντά στα προβλήματα της περιφερειακής μας οικονομίας.
Η πρόταση – εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής δεν εμπεριέχει προτείνει τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών που απειλούνται με λουκέτο και ως εκ τούτου δεν μέριμνα ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτές.
Δεν δίνει κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό στους Στερεοελλαδίτες, δεν φαίνεται να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η περιφέρειά μας, για θεματικές διακοπές και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και φυσικά δεν έχει στρατηγική και προοπτική.
Η παράταξή μας κατάθεσε και δημοσιοποίησε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, στον κλάδο του τουρισμού και κατά συνέπεια στην οικονομία της περιφέρειάς μας. Πέρα από τα γενικά μέτρα που οφείλει να πάρει η Κεντρική Διοίκηση – Κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη του τουριστικού κλάδου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του, προτείναμε επίσης, μία σειρά θέσεων στο χώρο ευθύνης της περιφέρειάς μας, που αν αναπτύσσονταν με συνέργειες, θα είχαμε σοβαρές προσδοκίες για ενίσχυση της ζήτησης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Από πλευράς μας, υπηρετώντας πάντα με συνέπεια τη θεσμική της ευθύνη, θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε και να προτείνουμε αναγκαίες δράσεις, προς ανακούφιση των συμπολιτών μας, να επιβραβεύουμε τις καλές πρακτικές αλλά και να στηλιτεύουμε τις ανεπάρκειες, τις υστερήσεις και τις αστοχίες της Περιφερειακής Αρχής.»

[ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, όπως δημοσιοποιήθηκαν:
«Α. Σε σχέση με την Πολιτεία:
Διεκδικούμε από την Κεντρική Διοίκηση – Κυβέρνηση:
Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων.
Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του.
Μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, δίκαιο και πράσινο.
Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων, αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης.
Β. Στο χώρο ευθύνης της Περιφέρειάς μας:
1. Κατεύθυνση αδιάθετων πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά προτεραιότητα στον Τουρισμό,
με στοχευμένη κατανομή πόρων στην ενίσχυση της απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης.
2. Αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και ΠΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας, σε χώρους παραγωγής και εμπορίου.
3. Παράταση, για ένα έτος τουλάχιστον, της υλοποίησης όλων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
2014 – 2020, που αφορούν στην Εξωστρέφεια.
4. Ενίσχυση ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρήσεων, της Περιφέρειας μας.
5. Παροχή κινήτρων για συνενώσεις (clusters), δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (networking) και δράσεων διασύνδεσης του τουριστικού κλάδου, με την εγχώρια παραγωγή, (τοπικά σύμφωνα προμήθειας προϊόντων με κλάδους τροφίμων, εξοπλισμού και κατασκευών).
6. Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου.
7. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την επιτάχυνση υλοποίησης έργων και επιπρόσθετων δράσεων, κατά των επιπτώσεων του Cov-19.
8. Προστασία της Δημόσιας Υγείας, με ουσιαστική ενίσχυση όλων των δομών Υγείας του ΕΣΥ στη Στερεά Ελλάδα. Η ισχυροποίηση του ΕΣΥ είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση με προσωπικό των μονάδων υγείας, ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς.
9. Έγκαιρη έκδοση οδηγού υποχρεωτικών πρακτικών προστασίας της Υγείας, για κάθε τουριστική επιχείρηση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις. Υγειονομικό πρωτόκολλο.
10. Προληπτικό έλεγχο στις τουριστικές περιοχές και τακτικά τεστ στο προσωπικό των τουριστικών μονάδων και των τουριστικών υποδομών.
11. Προώθηση θεματικού τουρισμού, με στόχο τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
12. Ενίσχυση της προβολής και διαφήμισης της Στερεάς Ελλάδας, για την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, θρησκευτικού, ιαματικού και ιατρικού τουρισμού.
13. Αξιοποίηση επώνυμων και καταξιωμένων ανθρώπων της Τέχνης, του Θεάτρου, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, που έλκουν καταγωγή από Στερεά και θα προσκαλούν επισκέπτες, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων, σε μια υπέροχη και ασφαλή Περιφέρεια.
14. Αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των αναδυόμενων προτιμήσεων των διεθνών/ευρωπαϊκών τουριστικών αγορών. (Τουρισμός ευεξίας, καλλωπιστικός και ιαματικός/θεραπευτικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, κρουαζιέρα και θαλάσσια δραστηριότητα υποδοχής και συντήρησης σκαφών αναψυχής).
15. Ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, που επιλέγεται να αποτελέσει κύρια μορφή τουρισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειάς μας.
16. Δικτύωση των τουριστικών πόρων, φυσικών και πολιτιστικών, τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά και ιδίως των πόρων διεθνούς εμβέλειας, με τους λοιπούς αντίστοιχου επιπέδου στη χώρα.» ]

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: «Χωρίς συνθέσεις για μια ενωτική προσπάθεια»
«Για άλλη μια φορά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Ακόμα και τώρα στο σημείο μηδέν του Τουρισμού που χρειάζεται συνολική προσπάθεια και συστράτευση για να στηριχθεί ο κλάδος, οι εργαζόμενοι, η τοπική αγορά, η Περιφερειακή αρχή προτιμάει να παίζει «μπάλα μόνη της». Με παίκτες κατώτερων των προσδοκιών και αναγκών. Όμως τα προβλήματα των ανθρώπων του Τουρισμού δεν είναι παιχνίδι. Έχουν αντίπαλους και θεατές.»

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.