Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
10:34:00

Χαλκίδα

«Στον αέρα» οι πρώτοι διαγωνισμοί για τη διανομή φυσικού αερίου

  • Κατηγορία Αγορά

Από την περασμένη Δευτέρα ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για 18 πόλεις σε 3 περιφέρειες της χώρας οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου, τη νέα πηγή ενέργειας που θα μειώσει έως και 50% τους λογαριασμούς για οικιακούς καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες μονάδες και θα συμβάλει επίσης στην εγκατάσταση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές.
Η εξέλιξη αφορά στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Και στις πόλεις συμπεριλαμβάνεται και η Χαλκίδα.

Η διαδικασία δημοπράτησης από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) των έργων κατασκευής δικτύων διανομής και συνδέσεων έχει πλέον ξεκινήσει. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα εξασφαλίστηκε από το τρέχον ΕΣΠΑ και ευνοϊκό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η πράξη «Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 52,555 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.
Οι πρώτοι διαγωνισμοί που βγήκαν στον αέρα (στο πλαίσιο του ν.4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, ανοίγοντας μια μέχρι πρότινος κλειστή αγορά) αφορούν στην προμήθεια των υλικών που θα ενσωματωθούν στα κατασκευαστικά έργ, δηλαδή «έξυπνων» μετρητών, σταθμών διανομής M/R – D/R 19/4, αποσυμπιεστών CNG κ.λπ. Θα ακολουθήσουν στo αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι προεγκρίσεις δημοπράτησης και των συμβάσεων για τους διαγωνισμούς διοίκησης και επίβλεψης έργου, επιθεώρησης και, τέλος, της κατασκευής των έργων.

Με ευχή και ελπίδα βεβαίως, για τη διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο.
[Ο στρατηγικός σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ έχει κυρίαρχο στόχο να φέρει με όρους κοινωνικού κράτους ένα φτηνότερο και καθαρότερο καύσιμο στον πολίτη και τον επιχειρηματία που ζει ή δραστηριοποιείται στις ενεργειακά φτωχότερες περιοχές της χώρας. Με τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και χαμηλότοκων δανείων, αυτό επιτυγχάνεται με το ελάχιστο κόστος σύνδεσης για τον πολίτη, με χαμηλά τιμολόγια διανομής και με επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων.]