Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
02:52:20

Χαλκίδα

Eurovelo: διαδρομή βιώσιμης ανάπτυξης και τουρισμού

  • Κατηγορία Αγορά

Το Eurovelo είναι ένα ποδηλατικό δίκτυο διασύνδεσης ευρωπαϊκών χωρών, βασικός άξονας τόνωσης του ποδηλατικού τουρισμού σε κάθε χώρα την οποία διασχίζει, το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί, υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ.
Η Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή διαδρομή EV11 (μήκους 6.000χλμ.), ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Διατρέχει δε τη Στερεά Ελλάδα σε μήκος τουλάχιστον 270 χιλιομέτρων,

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτη από τις άλλες Περιφέρειες που διασχίζει η Eurovelo 11, ξεκίνησε τις εργασίες για την υποδοχή του Eurovelo στην Ελλάδα. Έτσι, η πρώτη παρουσίαση του Eurovelo, με θέμα: «Eurovelo – Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τουρισμός», διοργανώνεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στην Χαλκίδα.
Ομιλητές θα είναι οι:
-Κώστας Ρουσσόπουλος (Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) με θέμα «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει το Eurovelo και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη»
-Σπύρος Παπαγεωργίου (Εθνικός Συντονιστής του Eurovelo στην Ελλάδα) με θέμα «Το Eurovelo ως τροχός ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα»
-Έφη Τριανταφυλλίδου (Project Manager Eurovelo inspector) με θέμα «Η διαδρομή Eurovelo 11 στη Στερεά Ελλάδα. Μορφολογία και σύνδεση με σημεία πολιτιστικού και άλλου ενδιαφέροντος»
-Γιώργος Δρακόπουλος (Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Tourism Generis, εταιρείας που υποστηρίζει επιχειρηματικές αποφάσεις για τον τουρισμό) με θέμα «Ο ποδηλατικός τουρισμός στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»
Η παρουσίαση και ο συντονισμός της εκδήλωσης από τον Παντελή Τραπεζούντιο.

Μέσα από τη συνεργασία της με τον Εθνικό Συντονιστή για το Eurovelo στην Ελλάδα, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πόλεις για Ποδήλατο», και μετά από συγκεκριμένα βήματα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει στην ολοκλήρωση και πιστοποίηση του έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της European Cyclists Federation, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του Eurovelo σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

.............................................................................................................

 

[ Η ΓΡΑΜΜΗ EUROVELO 11 ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη από τις περιφέρειες που διασχίζει η διαδρομή Eurovelo 11, που ξεκινά τις εργασίες για την υποδοχή του Eurovelo στην Ελλάδα.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αγκαλιάζει στο έδαφός της πέντε ιστορικές περιφερειακές ενότητες – Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας – είναι η πατρίδα του Ησιόδου και του Πλούταρχου, αλλά και των Αβάντων και Ιώνων, πρωτοπόρων εμπόρων και ταξιδευτών πάνω σε χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους από την προϊστορική κιόλας εποχή.
Στο πνεύμα αυτό, η Περιφέρεια πρωτοπορεί και σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο στον «πράσινο» τουρισμό, σηματοδοτώντας ποδηλατικούς δρόμους που κατεβαίνουν από την Ευρώπη και στη χώρα μας (Eurovelo) και συνδέοντάς τους με προτεινόμενες διαδρομές, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη των εργασιών του Eurovelo 11 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα της υποστήριξης τόσο του ίδιου του Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, όσο και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Κώστα Ρουσόπουλου και εντάσσεται στο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Η επιλογή της διαδρομής

Η επιλογή της διαδρομής που διασχίζει τη Στερεά Ελλάδα, έγινε με βάση τους εξής άξονες:
• Ασφάλεια
• Μορφολογία εδάφους
• Τουριστικό ενδιαφέρον
• Πολιτιστικό ενδιαφέρον
• Δυνατότητα σύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς
• Δυνατότητα σύνδεσης με άλλους προορισμούς ενδιαφέροντος
Με βάση τα παραπάνω, η ομάδα των συνεργατών του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο», επέλεξε τη διαδρομή που πηγαίνει από το Σχηματάρι προς τη Χαλκίδα, περνάει τη νέα γέφυρα, βγαίνει από την πόλη από την παλιά γέφυρα, συνεχίζει προς τη Δροσιά, κατηφορίζει προς τη θάλασσα, ακολουθεί το δρόμο δίπλα στην Παραλίμνη και περνώντας από το Μουρίκι φτάνει στη Θήβα.
Επόμενοι προορισμοί Αλίαρτος, Κάστρο, Τραγάνα, Αρκίτσα, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες – μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα – και στη συνέχεια Λαμία. Ακολουθούμε το δρόμο προς Στυλίδα, Ράχες και η διαδρομή σε έδαφος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ολοκληρώνεται λίγο μετά τη Γλύφα.
Πρόκειται για 280 χιλιόμετρα ήπιας διαδρομής, με περίπου 3.000 μέτρα υψομετρικά και δρόμους χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου.
Το Eurovelo αποτελεί τον βασικό άξονα τόνωσης του ποδηλατικού τουρισμού σε κάθε χώρα την οποία διασχίζει, καθώς προσφέρει εύκολα αναγνωρίσιμες και ασφαλείς διαδρομές για τους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο της σήμανσης, θα γίνουν συνδέσεις με τους ποδηλατοδρόμους των πόλεων, ενώ σταδιακά θα προτείνονται και εναλλακτικές διαδρομές προς κοντινούς προορισμούς ιστορικής και τουριστικής σημασίας. Η δυνατότητα σύνδεσης με το τρένο σε σημαντικά σημεία της διαδρομής, διευκολύνει εκείνους που θα προτιμούσαν να γλιτώσουν κάποια χιλιόμετρα ή να προχωρήσουν στον επόμενο προορισμό.
Η οριστικοποίηση της διαδρομής θα γίνει τις επόμενες ημέρες και αμέσως θα μπει η διαδικασία της σήμανσης, με τις επίσημες ταμπέλες του ΚΟΚ, με την προσθήκη του σήματος τους Eurovelo.
Πρόκειται για ένα έργο σημαντικής βαρύτητας, που αναμένεται να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη του ποδηλατικού τουρισμού και να δώσει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τις δυνατότητες διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με όχημα το ποδήλατο. Θα δώσει επίσης την ευκαιρία σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή, γύρω από το ποδήλατο και τις υπηρεσίες του.

Ο ρόλος του EuroVelo στον ποδηλατικό τουρισμό

Το EuroVelo αποτελεί ένα ποδηλατικό δίκτυο διασύνδεσης ευρωπαϊκών χωρών, που καταγράφει τις ήδη υπάρχουσες και δημιουργεί νέες, φιλικές προς το ποδήλατο διαδρομές, με σκοπό να τις εντάξει σε ένα καταγεγραμμένο και ενιαίο πλέον Ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο επί του παρόντος περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών, ενώ χιλιάδες επιπλέον χιλιομέτρων έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στο δίκτυο, που, όταν θα ολοκληρωθεί, υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ.
Μία από τις τρεις Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (EuroVelo διαδρομές EV8, EV11 και EV13) που αναμένεται να περάσουν και από την Ελλάδα, είναι και η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.), που διατρέχει και τη Στερεά Ελλάδα, σε μήκος περίπου 280 χιλιομέτρων.
Από τον Βορρά στον Νότο, η διαδρομή ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
Επίσημα σηματοδοτούμενο δίκτυο EuroVelo βρίσκει κανείς σήμερα σε χώρες όπως, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ελβετία, το Ενωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες. Το διεθνές status που διέπει αυτές τις διαδρομές διευκολύνει τη συντήρηση και την επέκτασή τους, μέσω οικονομικής και πολιτικής στήριξης σε διασυνοριακό επίπεδο.

Μέσα από τη συνεργασία της με τον Εθνικό Συντονιστή για το Eurovelo στην Ελλάδα, «Πόλεις για Ποδήλατο», τα παραδοτέα που αναμένει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κινούνται σε τρεις άξονες:
• Την οριστικοποίηση της διαδρομής που διασχίζει το έδαφός της
• Την επιλογή των σημείων σήμανσης σε επίπεδο διαδρομής, αλλά και παροχής πληροφοριών για τα σημεία ενδιαφέροντος
• Τη δημιουργία εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας
Οι προπαρασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια θα χρειαστεί η τοποθέτηση των πληροφοριακών πινακίδων προκειμένου να ολοκληρωθεί και να πιστοποιηθεί το έργο που υλοποιείται σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις προδιαγραφές της European Cyclists Federation, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του Eurovelo σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο οργανισμός «Πόλεις για Ποδήλατο» συνεργάζεται στενά τόσο με τη διοίκηση όσο και με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να υπάρχει συνεχής επικοινωνία αναφορικά με τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το EuroVelo αποτελεί τον βασικό άξονα τόνωσης του ποδηλατικού τουρισμού σε κάθε χώρα την οποία διασχίζει, καθώς προσφέρει εύκολα αναγνωρίσιμες και ασφαλείς διαδρομές για τους επισκέπτες.
Ήδη, ολόκληρη η Ευρώπη επενδύει στο συγκεκριμένο έργο και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά, καθώς τόσο ο αριθμός των επισκεπτών όσο και τα έσοδα για την τοπική κοινωνία αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Ο ποδηλατικός τουρισμός – ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος θεματικού τουρισμού στην Ευρώπη – προσφέρει ήδη έσοδα που ξεπερνούν τα 44 δις ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, προτείνει ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες τρόπο για τον επισκέπτη να γνωρίζει σε βάθος τη χώρα και περιοχές με σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αξιοθέατα.
Ο επισκέπτης του ΕuroVelo δεν περιορίζεται στις παραλίες ή στα τουριστικά κέντρα αλλά επισκέπτεται και εξερευνά τη χώρα γνωρίζοντας τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.
Μέσα από την ανάπτυξη της διαδρομής EuroVelo, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτείνει μία αποδεδειγμένα πετυχημένη, εναλλακτική τουριστική προσέγγιση που αφορά μεγάλο μέρος πόλεων και χωριών της επικράτειάς της, χωρίς να περιορίζεται στα τουριστικά μέρη. ]