Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
23:35:28

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Αποστόλου: «15,2 εκατ. ευρώ του Leader αγροτικού χώρου περιμένουν Ευβοιώτες επενδυτές»

  • Κατηγορία Αγορά

του Βαγγέλη Αποστόλου,
πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τα προγράμματα Leader αποτελούν βασικούς μηχανισμούς για την προώθηση τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των αγροτικών περιοχών της χώρας.
Η λογική παρέμβασης των προγραμμάτων αυτών στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενθάρρυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές, στην τόνωση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στη δημιουργία βιώσιμων και πολύ-λειτουργικών αγροτικών περιοχών με την παροχή κινήτρων διαφοροποίησης της οικονομικής τους βάσης, δημιουργίας συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και εισοδημάτων, ειδικά προς τη γεωργική απασχόληση (πολυδραστηριότητα, μεταποίηση, οικοτεχνία, βιοτεχνία, αγροτουρισμός, υπηρεσίες) ώστε να εξασφαλιστεί η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Στο Νομό Εύβοιας έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται δύο τοπικά προγράμματα Leader:

Βόρειο τμήμα Νομού
Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού το τοπικό πρόγραμμα υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ και είναι πολυταμειακό. Ο προϋπολογισμός του εγκεκριμένου τοπικού προγράμματος είναι 6.150.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη με πόρους από το Γεωργικό Ταμείο (ΕΓΤΑΑ) και 2.550.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη με πόρους από το Ταμείο Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Νότιο τμήμα Νομού
Στο νότιο τμήμα του νομού το τοπικό πρόγραμμα υλοποιείται από την Κοινοπραξία των εταιρειών Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας ΑΑΕ ΟΤΑ & Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ και είναι πολυταμειακό. Ο προϋπολογισμός του εγκεκριμένου τοπικού προγράμματος είναι 3.950.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη με πόρους από το Γεωργικό Ταμείο (ΕΓΤΑΑ) και 2.550.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη με πόρους από το Ταμείο Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης του Προγράμματος και καλούνται οι Ευβοιώτες να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις για να ενταχθούν. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα για έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομ. ευρώ