Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψαχνιώτικο τσάι από κάνναβη!

Όταν οι οικολογικές σου ανησυχίες μπορούν να σε φέρουν αντιμέτωπο ακόμη και με τις διωκτικές αρχές, τότε δεν αποκλείεται να σκεφτείς να εγκαταλείψεις το όνειρό σου. Ίσως όμως και όχι. Μπορεί να πεισμώσεις ακόμη περισσότερο και να κινήσεις «γη και ουρανό» για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Αυτό ακριβώς έκανε ο Βαγγέλης Ματράκας.
Πρόκειται για τον αγρότη με το ανήσυχο πνεύμα από την Εύβοια που, στα μέσα Απριλίου, κατέθεσε την πρώτη πανελλαδικά αίτηση για την καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης, περνώντας από τη... θεωρία στην πράξη, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη.
Ο Ψαχνιώτης ανήσυχος 50άρης που το 1998 άνοιξε στη Χαλκίδα κατάστημα με προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Kannabishop) -ένα από τα 14 που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα- και γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ανόητους που είχαν θέση εξουσίας και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι «δεν είναι η κάνναβη που καπνίζεται, αλλά εκείνη που φοριέται» και που τότε ταλαιπωρήθηκε, διώχθηκε, αθωώθηκε αλλά είχε ήδη αναγκαστεί να κλείσει το κατάστημα, τώρα δικαιώνεται.
Ο Βαγγέλης Ματράκας είναι ο πρώτος παραγωγός προϊόντων ελαίου και ίνας από καλλιεργούμενη κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα. Από τα 10 στρέμματα στο αγρόκτημά του kannevia, παρήγαγε τσάι, κηραλοιφή και ανθέλαιο κάνναβης.
Και βέβαια, προσανατολίζεται στην παραγωγή και άλλων προϊόντων. «Η κάνναβη δεν είναι ούτε βιομηχανική, ούτε κλωστική. Είναι πολυχρηστική», επισημαίνει ο Βαγγέλης Ματράκας, πιστεύοντας στις τεράστιες δυνατότητες του φυτού και επαναλαμβάνοντας την ικανότητά του να παράγει πάνω από 25.000 προϊόντα. «Το φυτό προσφέρει μεγάλα οφέλη», σημειώνει, ενώ παρουσιάζοντας το όραμά του για το αύριο στέκεται στην ανάγκη «να δημιουργηθούν μονάδες μεταποίησης του φυτού αποκλειστικά από αγρότες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να διακινούν το προϊόν στην αγορά».

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.