Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
17:33:44

Χαλκίδα

Αναζήτηση άλλοθι και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για τη ΦοΔΣΑ ΑΕ

  • Κατηγορία Αγορά

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από αίτημα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, παρέτεινε μέχρι και τις 18 Μαΐου το χρονικό περιθώριο της δημόσιας διαβούλευσης για το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου (που τροποποιεί το Ν. 4071/2012 και) που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και κατ' επέκταση, στους Φορείς Διαχείρισης τους.
Από πλευράς της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας έχουν εκφραστεί ενστάσεις και επί του περιεχομένου του Σχεδίου Νόμου. Ήδη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του με την παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και συγκροτήθηκε Επιτροπή η οποία θα επεξεργασθεί λεπτομερώς όλα τα άρθρα του Σχεδίου και θα καταθέσει τις προτάσεις της. Ενώ, προγραμματίζεται κοινή συνεδρίασή του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας με το ΔΣ του αυτοδιαλυθέντος –αν και επί της ουσίας, ακυρωθέντος- ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, παρουσία και εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος θα παρέχει τις αιτούμενες διευκρινίσεις.
Ως γνωστόν, με το σχέδιο Νόμου καταργούνται οι ανά περιοχές ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που λειτουργούν ως ΑΕ και προβλέπεται η σύσταση νέων Φορέων ανά Περιφέρεια, με πληθυσμιακά κριτήρια και με βάση την εγγύτητα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής και σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που είτε λειτουργούν είτε προβλέπονται.

ΜΕ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, συστάθηκε με την μορφή της ΑΕ μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ οι υπόλοιποι έχουν συσταθεί προ «Καλλικράτη». Εξ αρχής λειτουργούσε, υπό την πίεση των προσφυγών αμφισβήτησης της νομιμότητας της σύστασης και σειράς πρακτικών της και της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Όμως, η εις διπλούν καταδικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στάθηκε καθοριστική, με τους Δήμους – εταίρους της να αποφασίζουν εξαναγκαστικά το τέλος της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ.

Το τελειωτικό κτύπημα στη ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. επέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με την 758/2016 απόφασή του VI Τμήματός του (μετά από αίτηση ανάκλησης της 375/2015 ακυρωτικής απόφασης του Ε΄Κλιμακίου, που συζητήθηκε στις 4 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στη 1 Απριλίου) ακυρώνει την σύμβαση 16,3 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία ΙΝΤRΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βοιωτία.

Με την ίδια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. η ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ κρίνεται αμετάκλητα ως μη νόμιμη, αφού συστάθηκε κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν, η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου κας Παπαθωμά για τις συγχωνεύσεις χαρακτηρίζεται δε, ως απόφαση που δόθηκε από αναρμόδιο όργανο και σε κάθε περίπτωση καταπίπτουν ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα τα οποία υπέβαλε ο συγκεκριμένος φορέας και τα οποία αξιολογεί στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν συμπεραίνει μόνο ότι η ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, παραβίασε ουσιαστικά το σύνολο της νομοθεσίας που διέπει αυτές τις περιπτώσεις.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλήγει και σε ένα κρίσιμο σημείο σύμφωνα με το οποίο δεν υφίσταται πλέον δυνατότητα επανασύστασης της προκατόχου της, δηλαδή της ΔΕΠΟΔΑΘ, καθώς όπως λέει αποφάσισε το ΔΣ της την λύση της και επομένως, πλέον δεν υφίσταται. Έχουμε λοιπόν από την μια πλευρά την ΔΕΠΟΔΑΘ που δεν μπορεί σ' αυτή τη φάση να αναστηθεί εκ νέου παρά μόνο να εκκαθαριστεί, και από την άλλη πλευρά την διάδοχη εταιρεία η οποία λόγω της παρανομίας δεν έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια τα οποία χρησιμοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς αποφαίνεται ότι «ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία έχει συσταθεί κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας» ενώ και η διατύπωση της συγχώνευσης της προϋφιστάμενης αυτού ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ αναφέρει ότι «έχει γίνει από αναρμόδιο όργανο. Κατά συνέπεια η ως άνω εταιρεία δεν έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ που ήταν ο κύριος του έργου και αναθέτουσα αρχή στον ελεγχόμενο διαγωνισμό και δεν έχει υπεισέλθει αυτοδικαίως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής. Επομένως μη νομίμως η εταιρεία ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ προέβη στην έκδοση της κατακυρωτικής απόφασης ως αναθέτουσα αρχή και δεν νομιμοποιείται να υπογράψει το υποβληθέν προς έλεγχο σχέδιο σύμβασης ως κύριος του έργου το οποίο κατά συνέπεια δεν δύναται να υπογραφεί δεδομένο ότι η ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. μετά την 107/9-10-2015 απόφαση ΔΣ έχει λυθεί».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σόκαρε την ηγεσία της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, αφού Καθαροσπόρης - Σταυρογιάννης & Σια θεωρούσαν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα τους έδινε λύση–κάλυψη για να συνεχίσουν το έργο τους... αντίθετα, όμως, βρέθηκαν προ της δικαστικής εντολής για λύση και εκκαθάριση του φορέα-εργαλείου τους...

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν:

«Απίστευτο Σχέδιο Νόμου καταργεί ώριμα έργα δημόσιας χρηματοδότησης και λειτουργίας και στρώνει το χαλί σε μελλοντικά αναπόφευκτα ΣΔΙΤ και στους εθνικούς μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από μακρά περίοδο κυοφορίας παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και ζήτησε τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση.

Βασικά συμπεράσματα:
1. Αποδεικνύεται πλέον ότι όλη η φασαρία στην Περιφέρειά μας έχει γίνει αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να «καταργηθούν» το έτοιμο προς συμβασιοποίηση έργο της Θήβας, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ όπως και το υπό κατασκευή έργο της Φωκίδας ύψους περίπου 14 εκ. ευρώ. Τόσο απλά και τόσο κυνικά. Δύο έργα με δημόσια (ευρωπαϊκή) χρηματοδότηση και με απόλυτη δέσμευση για τη δημόσια λειτουργία τους. Δύο έργα που όλη η Αυτοδιοίκηση στη Στερεά Ελλάδα (Α΄ και Β΄ βαθμού), δια των αρμοδίων οργάνων της έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα. Ποιος ωφελείται; Ας το αναρωτηθούμε όλοι.
2. Ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας συστάθηκε με τη βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων 23 από τους 25 Δήμους της Περιφέρειας. Σήμερα καταργείται, χωρίς να δίνεται το δικαίωμα καθολικής διαδοχής του από άλλο νομικό πρόσωπο που θα αποφασίσουν οι Δήμοι. Μόνο αυτός και κανείς άλλος στη χώρα. Γιατί άραγε αυτή η διακριτική μεταχείριση; Στον Φορέα που μέσα σε έναν χρόνο έκλεισε και αποκατέστησε 7 χωματερές και κατένειμε τα σκουπίδια της Στερεάς στους ΧΥΤΑ που λειτουργεί με υποδειγματική συνεννόηση των Δημάρχων, ώστε να μην βρίσκονται τα σκουπίδια στους δρόμους. Απαντάμε ξεκάθαρα εμείς: Κυρίως για να μην γίνει το έργο της Θήβας και να ανασταλεί το υπό κατασκευή έργο της Φωκίδας, προκειμένου να βρεθεί ελεύθερος χώρος που θα εκμεταλλευτούν διάφοροι ενδιαφερόμενοι...
3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε στον προσυμβατικό του έλεγχο ότι η σύμβαση για το έργο της Θήβας είναι άρτια, πλην όμως αμφιβάλλει για τη νομιμότητα της διαδικασίας σύστασης του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας. Έστω ότι είναι έτσι (εμείς ασφαλώς διαφωνούμε και θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι να δικαιώσουμε τους πολίτες μας). Ωστόσο σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου. Γιατί, ενώ ασχολείται με χίλια μύρια ζητήματα ήσσονος σημασίας, δεν λύνει το θέμα (ποιος θα υπογράψει δηλαδή την άρτια κατά τα λοιπά σύμβαση...) με τη νομοθετική της πρωτοβουλία; Είναι πάρα πολύ απλό και είναι η κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν το κάνει;
4. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να πετά στον Καιάδα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ίδιο δεν έχει κανένα περιθώριο και η Στερεά Ελλάδα, που σύντομα θα βρεθεί να ζει καταστάσεις Πελοποννήσου, ενώ είχε (με τη δική μας δουλειά και τον αγώνα των Δήμων μας) όλες τις προϋποθέσεις να λύσει την προσεχή πενταετία το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Ζητούμε λοιπόν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, για να τους εξηγήσουμε την ουσία του ζητήματος και να τους θέσουμε τα εξής απλά ερωτήματα. Θέλετε ή όχι να εκτελεστούν τα μεγάλα έργα της Θήβας και της Φωκίδας που έχει σχεδιάσει η Στερεά Ελλάδα; Αν δεν το θέλετε, τι αντιπροτείνετε; Αν δεν το θέλετε, έχετε υποχρέωση να το δηλώσετε δημόσια και να αναλάβετε την ευθύνη (πολιτικά, αλλά και ουσιαστικά, δηλαδή να επωμιστεί η κεντρική κυβέρνηση το κόστος των προστίμων που αναπόφευκτα θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια). Είναι ώρα για καθαρές κουβέντες.
Τα ίδια ερωτήματα έχουν υποχρέωση να απαντήσουν δημόσια και με σαφήνεια και όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειάς μας, προς τους οποίους θα κοινοποιηθεί το παρόν.».

Στην πραγματικότητα, το ΔΣ της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, ασχέτως της εξαναγκαστικής λύσης και εκκαθάρισης, αντιδρά στην προοπτική αυτή και με αφορμή το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, επιτίθεται στην Κυβέρνηση.
Έτσι, με απόφασή του, επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό και να ζητήσει τη συνυπογραφή του νομοσχεδίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, προχωρώντας στην a la carte αναγνώριση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των θεσμοθετημένων καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ουσιαστικά, παραγνωρίζει ότι στο νομοσχέδιο θεωρούνται δεδομένοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και ότι αποσκοπεί στην «αναδιοργάνωση των φορέων» που θα επωμισθούν «την υλοποίηση της στρατηγικής και των δράσεων του νέου μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ χαρακτηρίζει την εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της επιβολής χρηματικών ποινών και κυρώσεων ως «ευθύ εκβιασμό» στα όργανα διοίκησης των ΦοΔΣΑ με νομική μορφή ΑΕ (!;).

Στο μεταξύ, με τον ισχυρισμό ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου επιδιώκει την εκχώρηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων σε εργολάβους, ζητάει περισσότερη «ευελιξία». Παραγνωρίζοντας ότι στους νέους Διαχειριστές Στερεών Αποβλήτων (ΔιΣΑ). θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των αιρετών, που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, το ΔΣ της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ εκτιμά ότι το σχήμα των ΔιΣΑ δεν εξασφαλίζει ευελιξία, γιατί τα νέα Δ.Σ. θα είναι πολυμελή και οι αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο (!;).

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ αμφισβητεί ευθέως τα κριτήρια σύστασης των νέων ΔιΣΑ, που αφορούν στο πληθυσμιακό κριτήριο και την εγγύτητα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής και σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που είτε λειτουργούν είτε προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ (πράγμα που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει παρέμβαση στους υφιστάμενους εγκεκριμένους περιφερειακούς σχεδιασμούς). Παρ' ότι αναγνωρίζει «τη διατήρηση κάποιων από τους υφιστάμενους ΦοΔΣΑ», ορμώμενο από αντιπολιτευτική διάθεση, καταλογίζει «σκοπιμότητα» στον συντάκτη του νομοσχεδίου για δήθεν «φωτογραφικές διατάξεις» με σκοπό σε επιμέρους περιοχές «τη διαμόρφωση νέων δεδομένων».

Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για «επιλεκτική» λύση της ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ που συστάθηκε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» -γιατί οι υπόλοιπες έχουν συσταθεί προ «Καλλικράτη»- και υποστηρίζει ότι «αν η νομική μορφή της ΑΕ κρίνεται μη αποδεκτή ως νομική μορφή ενός ΔιΣΑ, τότε πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η λύση όλων των υφιστάμενων ΑΕ», διαφορετικά «δεν εξυπηρετείται κανένας απολύτως σκοπός».

ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

Καθαροσπόρης - Σταυρογιάννης & Σια ενώ γνώριζαν από την 1η Απριλίου την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρίσταναν τους αγνοούντες, χρειάστηκαν 20 και πλέον ημέρες για να χωνέψουν τη δικαστική εντολή και να συνευρεθούν σε ένα ΔΣ που δεν είχε την πολυτέλεια του μέχρι τώρα «όλα καλά θα πάνε» αλλά ήταν υποχρεωμένο να αποδεχθεί τη σκληρή γι' αυτό πραγματικότητα.

Μόνο του περιθώριο ο αντιπερισπασμός και οι κραυγές (από ποιους και με ποιες πολιτικές θέσεις) για «εθνικούς μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών και ΣΔΙΤ» (που υπάρχουν ως συν-δημιουργήματα ενός συστήματος που και οι ίδιοι εξ-υπηρετούν).

Επί του πρακτέου, οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας έχουν να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που δημιούργησαν τα «θέλω» των 23 από τις 25 Δημοτικών Αρχών (παρά τις ενστάσεις πολλών από τις αντιπολιτεύσεις τους) και οι πρακτικές που υπηρέτησαν έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Τα αδιέξοδα αυτά έχουν πλέον και εμφανές κόστος, αφού το συμβασιοποιημένο – ύψους 16,3 εκατ. ευρώ- έργο για την κατασκευή πλήρους Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Θήβα, κινδυνεύει να χαθεί, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος φορέας που θα μπορούσε, σ' αυτήν τουλάχιστον τη φάση, να υποβάλει προς έλεγχο το σχέδιο της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ αποτελεί πλέον παρελθόν σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική και πρακτική των Καθαροσπόρη - Σταυρογιάννη & Σια απέτυχε και οι ίδιοι εκτέθηκαν. Είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών τους.

Αντ' αυτού όμως, αναζητούν άλλοθι και προκαλούν.

Τι τους ενοχλεί –γιατί στους απλούς πολίτες αρέσει- η διαχείριση των απορριμμάτων από φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος, ταυτισμένων με τις λειτουργίες των Δήμων και της Περιφέρειας, με έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεών τους και τήρηση του δημόσιου λογιστικού, επ' απειλή κυρώσεων και ποινών; Τι είδους ευελιξία είναι αυτή που ζητούν;
Και τι εμπιστοσύνη μπορεί να δειχθεί με μια τέτοια ζητούμενη ευελιξία, σ' αυτούς που κατά τη δικαστική απόφαση έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία για τη σύσταση της ΑΕ; Με τι εχέγγυα θα αποφύγουν την παραβίαση της νομοθεσίας (προσλήψεις «δικών» τους παιδιών, σειρά απ' ευθείας αναθέσεων κ.α.) στα της λειτουργίας αυτής της ΑΕ;

Τι τους ενοχλεί –γιατί στους απλούς πολίτες αρέσει- η διαχείριση των απορριμμάτων σε περισσότερο αυτοδιοικητικές λογικές; Αυτοί δεν είναι υπηρέτες του θεσμού της Αυτοδιοίκησης; Και γιατί δεν μπορούν να βγάλουν από το –πολιτικό ή τελικά, εμπορικό- μυαλό τους, τα μετοχικά σχήματα και τις μετοχές;
[ Εάν για κάτι μπορεί κάποιος πάντως να τους ευχαριστήσει, είναι ότι το πείραμα που επιχείρησαν στη Στερεά Ελλάδα, στάθηκε αφορμή για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και διεύρυνση της αντιπροσωπευτικότητας των φορέων διαχείρισής τους, με τη συμμετοχή των κατά τόπους δημοτικών αντιπολιτεύσεων. ]

Αντί αυτών των δήθεν ευαισθησιών, καλό θα ήταν οι Καθαροσπόρης - Σταυρογιάννης & Σια να μας εξηγήσουν αυτό το δωράκι που τους είχε υποσχεθεί και τους το έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το αρ. 16 παρ. 7α του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι «θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που διενεργήθηκαν ή και πληρώθηκαν από τις καταργούμενες με τον παρόντα νόμο ανώνυμες εταιρείες, σε βάρος τωνπροϋπολογισμών τους και μέχρι τη λύση τους, εφ' όσον: α) το είδος της δαπάνης προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις ή συνάδει με τις αρμοδιότητες και την εν γένει αποστολή τους, όπως αυτή απορρέει από την κείμενη νομοθεσία β) έχουν εγκριθεί και βεβαιωθεί από τα αρμόδια όργανά τους γ) διενεργήθηκαν ή και πληρώθηκαν για σκοπούς που έχουν επιτελεσθεί...».

Κάπως έτσι οι διοικούντες την ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ δεν θα έχουν κάποια εκκρεμότητα ή πιθανή κατηγορία στα θέματα οικονομικής διαχείρισης από 1/9/2015 μέχρι και τη λύση της εταιρείας.
Βέβαια, υπάρχει η σκέψη: Καλά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσαν τέτοιες ρυθμίσεις ως «φωτογραφικές» διατάξεις και παρεμβάσεις στο ρόλο της Δικαιοσύνης, τώρα θα την εισηγηθούν και θα τη ψηφίσουν; Ε ναι, θα την εισηγηθούν και θα τη ψηφίσουν. Δεν είναι μόνον η γενικότερη στροφή της Κυβέρνησης αλλά και οι τοπικοί-περιφερειακοί «εναγκαλισμοί» που θα αποφέρουν την πολιτική κάλυψη.