Πέμπτη 28 Μαϊου 2020
14:28:59

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Το ντοκιμαντέρ για τη Λάμψακο στο History του ΟΤΕ TV

Κατηγορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ημερομηνία
7 Φεβρουάριος 2016 21:00

Ανήμερα του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, οι συνδρομητές του ΟΤΕTV μπορούν να δουν στη μικρή οθόνη τους από το HISTORY, την ιστορία για τους Λαμψακηνούς και την εγκατάστασή τους στη Χαλκίδα.
Το ντοκιμαντέρ του Νικόλα Μαρτζίκου και της Άννας Ποδάρα, θα προβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από το OTE HISTORY, το νέο κανάλι του OTETV που έχει 24ωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στην ελληνική ιστορία.

[ Μία δημοσιογράφος, ένας καθηγητής και ένας graphic designer, η Άννα Ποδάρα, ο Νίκος Μαρτζίκος και ο Χρήστος Τζαφέρος αντίστοιχα, με καταγωγή από τη Νέα Λάμψακο, έφτιαξαν ένα ντοκιμαντέρ, που ξυπνάει προσφυγικές μνήμες και αναμένεται να συγκινήσει πολλούς.
Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Νέα Ζωή». Μέσα από 50 βίντεο αφηγείται και περιγράφει ένα χωριό σε δύο εκδοχές: τη Νέα Λάμψακο Ευβοίας (που υποδέχθηκε τους Χριστιανούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία) και τη Λάμψακο Μικράς Ασίας (τη σημαντική αυτή αρχαιοελληνική αποικία, με ιστορία 1.800 χρόνων, που υποδέχθηκε μουσουλμάνους πρόσφυγες από την Ελλάδα).
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, χρειάστηκαν δύο χρόνια λαογραφικής έρευνες, 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία ώστε το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αρχαίας και της νέας Λαμψάκου να είναι πλέον γεγονός.
Οι συντελεστές του είναι οι εξής: Έρευνα-Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Νίκος Μαρτζίκος, Άννα Ποδάρα, Σενάριο: Άννα Ποδάρα, Γραφικά:Χρήστος Τζαφέρος, Σύνδεσμοι Lampseki: Oya Tronscorff, Alp Erhan Arslan, Μeral Basli, Αli Aldemir, Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τόπαλης, Βάγια Δανηιλίδου, Mετάφραση : Κωνσταντίνος Μαρούσης.
Όλοι οι συντελεστές της παραγωγής δούλεψαν εθελοντικά. Όταν χρειάστηκαν χρήματα για να ολοκληρωθεί η παραγωγή, κάτοικοι του χωριού και άλλοι πολίτες συνέλεξαν το ποσό με τη μέθοδο του crowdfunding (διαδικτυακή χρηµατοδότηση). ]

 
 
 

Powered by iCagenda