Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
10:40:41

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Διάλεξη για τον συνοδό χρόνο στο εργαστήρι του σύμπαντος

Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ημερομηνία
11 Ιούλιος 2019 21:00

3ο bioMechanical festival
πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος
Πέμπτη 11 Ιουλίου, 9 το βράδυ
Διάλεξη του δρ Αστροφυσικής Αντώνιου Α. Αντωνίου, με θέμα «Χρόνος: Ένας γνώριμος ξένος»
Είσοδος ελεύθερη

[Το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ μικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συμπαντικών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Γη μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε μόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόμων.
Κάπου εκεί ψηλά όμως, στον κόσμο των αστέρων, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, και των γαλαξιακών ομάδων υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύμπαντος.
«Αφουγκραζόμενοι» την ακτινοβολία των μακρινών αυτών αντικειμένων, της μεσοαστρικής και της μεσογαλαξιακής ύλης ανακαλύπτουμε και αντιλαμβανόμαστε ένα ευρύτερο σύνολο συμπαντικών νόμων και καταστάσεων που αδυνατούμε πλήρως να δημιουργήσουμε εδώ στη Γη. Εξαιρετικά ακραίες μορφές της ύλης, υπέρπυκνες καταστάσεις, απίστευτες θερμοκρασίες, μαθηματικές και χωροχρονικές ιδιομορφίες συνιστούν ένα άκρως ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτο συμπαντικό σκηνικό.
Και μέσα σε αυτό το συμπαντικό σκηνικό ο χρόνος, ένας «γνώριμος» συνοδός μας. «Γνώριμος», αλλά ταυτόχρονα ένας «ξένος», ένας πολύ ιδιαίτερος συνοδός μας. Εφοδιασμένος με ένα «βέλος» που να σημαδεύει την καρδιά του Σύμπαντος και να το οδηγεί στο θάνατο. Εντούτοις όμως αυτό το καταδικασμένο σε θάνατο Σύμπαν, αντί να ακολουθήσει την υποχρεωτική κατεύθυνση του χρονικού αυτού «βέλους» που το οδηγεί στην ακαρπία και στην απελπισία, «μπόρεσε», σε πολλές περιπτώσεις, να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, μιαν άλλη πορεία. Μια πορεία που οδηγεί στη δημιουργία και στην ελπίδα. Στο «βέλος» της απελπισίας, μπόρεσε να αντιτάξει ένα «βέλος» ελπίδας. Έτσι, το κενό και την ακαρπία τα αντικατέστησε με την υπέροχη κοσμική αρχιτεκτονική του. Και σε αυτό το εξαίσιο οικοδόμημα βρήκε έδαφος η ανθρώπινη ύπαρξη, βρήκε έδαφος η ζωή.

Ο Αντώνης Αντωνίου είναι διδάκτωρ Αστροφυσικής στο ερευνητικό Τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας- Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εντεταλμένο ερευνητικό αντικείμενο τους θερμούς αστέρες εκπομπής. Παράλληλα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας]

Στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, πραγματοποιούνται:
-έως και 31 Ιουλίου, στο χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος: φωτεινή – εικαστική εγκατάσταση από τον Αντώνιο Ζαούρη και την Ανδρομάχη Ιατροπούλου, με τίτλο «Φωτίζοντας το αίνιγμα του γυρισμού»
-έως και 31 Ιουλίου, στο χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος: εγκατάσταση – έκθεση αγαλμάτων από το ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, από την ανασκαφή του αρχαιολόγου Ιωάννη Θρεψιάδη (1956-1961), με την επιμέλεια της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας
-έως και 31 Ιουλίου, στο χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος: Μια επί τόπου γλυπτική εγκατάσταση (in situ sculptural installation), μια εικαστική παρέμβαση και δημόσια αρχιτεκτονική πρόταση του εικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη με φόντο τα βιομηχανικά απομεινάρια και τα υφιστάμενα αρχιτεκτονικά υπολλείμματα σε απευθείας οπτικό διάλογο με το «Bobour» γιγαντογλυπτό,
-έως και 31 Ιουλίου, στο χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος: έκθεση μακέτας από τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «μια βαλίτσα, μια ιστορία: οδοιπορικό στην Αρχαία Αυλίδα»

 
 
 

Powered by iCagenda