Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
17:15:27

Χαλκίδα

curves banner

babis banner-02

Το «βλέμμα του Οδυσσέα» στη Ερέτρια

Κατηγορία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερομηνία
16 Μάρτιος 2018 19:45

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κ. Κανάρης» (απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας), η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας προβάλλει την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Της προβολής θα προηγηθεί, στις 7:45 το βράδυομιλία από το μέλος της Λέσχης Γιώργο Ιωαννίδη με θέμα τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές αδελφούς Μανάκια (ή Μανάκη) που είναι και η σεναριακή (από του Αγγελόπουλο, Tonino Guerra, Πέτρο Μάρκαρη, Giorgio Silvagni) αφορμή της δημιουργίας της συγκεκριμένης ταινίας, Ο ακριβής τίτλος της ομιλίας είναι «Τα Βαλκάνια με το βλέμμα των Μανάκια. Η συγκλονιστική ιστορία των πρώτων Βλάχων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων».

Το έργο αποτελεί ένα ταξίδι του βλέμματος στην ταραγμένη Βαλκανική Χερσόνησο του 20ού αιώνα. Ενός αιώνα που ξεκίνησε με όνειρα για την ιστορική «έφοδο στον ουρανό» και κατέληξε σε ερείπια, στο βίαιο ρήμαγμα ανθρώπινων ζωών και στον θάνατο ενός κόσμου.
Ο σκηνοθέτης ήρωας της ταινίας, ως σύγχρονος Οδυσσέας ζει την πτώση των ιδεολογιών, την ανθρώπινη εξαθλίωση του πολέμου και συνεχίζει το ταξίδι της αναζήτησης, με μοναδικό στόχο να ανασύρει το πρώτο κινηματογραφικό βλέμμα που αγγίζει ετούτη τη γη. Το βλέμμα του ήρωα, το βλέμμα κάθε κινηματογραφικού σκηνοθέτη, του Αγγελόπουλου αλλά και της ανθρωπότητας που ζητά ένα νέο όνειρο γίνονται το όχημα για μία ακόμη ποιητική περιπλάνηση.
Διεθνής παραγωγή του 1995, με σπουδαίους συντελεστές: υπέροχη μουσική από την Ελένη Καραΐνδρου, φωτογραφία από τον Γιώργο Αρβανίτη, ερμηνεία από τον Χάρβεϊ Καϊτέλ.
Μια πολυβραβευμένη ταινία, με το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής και της Διεθνούς Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και το Felix της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μια ακόμη οδυνηρή μα μαγευτική συνομιλία του αριστουργηματικού Θόδωρου Αγγελόπουλου με την ιστορία. ]

 
 
 

Powered by iCagenda