Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020
19:48:10

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Παρουσιάζεται η πρόταση για τον χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος

Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερομηνία
6 Φεβρουάριος 2017 19:30

Η πρόταση για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος παρουσιάζεται τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 7:30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Η παρουσίαση θα γίνει από το Θέατρο Χαλκίδας και τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Βαθέως Αυλίδος (με τη συμπαράσταση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών -Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, του Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ' Αλωνάκι» και του Συλλόγου για την διάσωση και διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης «Πρωτέας»). Η πρόταση έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από την αρχιτέκτονα μηχανικό -που είχε και την αρχιτεκτονική επιμέλεια της κατασκευής του εκεί υπαίθριου θεάτρου- Μαίρη Μουρσελά.

Ο μύθος της θυσίας της Ιφιγένειας στην Αυλίδα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί παρέχει μια ταυτότητα τόπου με διεθνή αναγνώριση, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση και ανάπτυξη της περιοχής. Στην Αυλίδα όμως του σήμερα παρατηρείται μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος που οφείλεται στην επί πολλά χρόνια ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών. Στην περιοχή ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα σημαντικών ανθρωπογενών και φυσικών τοποσήμων και πλούσιο -υλικό και άυλο- μυθικό και ιστορικό απόθεμα, που της προσδίδουν μια ιδιαίτερη δυναμική με πολλές δυνατότητες πολιτιστικής και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Η πρόταση για την δημιουργία του Πολιτιστικού χώρου Αυλιδείας Αρτέμιδος στον ανενεργό λατομικό χώρο ο οποίος γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, βασίζεται σε ένα πλαίσιο από 7 άξονες δράσεις που αναπτύσσονται πολύτροπα με βάση τον μύθο, την αρχαιότητα και το μετα-βιομηχανικό τοπίο. Η πρόταση ανάδειξης της περιοχής έχει ως κατευθυντήρια ιδέα την αποκατάσταση της σχέσης ανθρώπου-φύσης σε μια επιθυμητή ισορροπία, την διάσωση της ιστορικής μνήμης και την αποκατάσταση της χαμένης σχέσης των πολιτών με την ιστορικότητα του τόπου.
Η πρόταση ανάδειξης, αξιοποίησης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος συνίσταται στο να γίνει η περιοχή σημείο αναφοράς για την αρχαία και σύγχρονη ιστορία της και με άξονα την πολιτισμική δραστηριότητα κατόπιν ήπιων και άρτιων με το περιβάλλον παρεμβάσεων να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ως χώρος ιδιαίτερης πολιτισμικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας.

 
 
 

Powered by iCagenda